- Uakseptabelt at hundrevis blir drept

Mener Erik Solheim.

TUSENVIS PÅ FLUKT: Dette bildet frigitt av den srilankiske hæren viser noen av de titusenvis av sivile som har flyktet fra den tamilskontrollerte sonen, der kamphandlingene pågår. Foto: REUTERS/Sri Lankan Government/SCANPIX
TUSENVIS PÅ FLUKT: Dette bildet frigitt av den srilankiske hæren viser noen av de titusenvis av sivile som har flyktet fra den tamilskontrollerte sonen, der kamphandlingene pågår. Foto: REUTERS/Sri Lankan Government/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Det er uakseptabelt at hundrevis av sivile blir drept eller såret i sluttkampene på Sri Lanka. Det kunne vært unngått, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Regjeringen i Colombo fortsetter militæroffensiven mot den tamilske LTTE-geriljaen, som nå er beleiret på et stadig mindre område nordøst på øya.

Begge parter nekter å gi etter for press og inngå en våpenhvile, og hjelpeorganisasjoner advarer mot et blodbad.

Nærmere 82.000 mennesker har de siste dagene flyktet fra det beleirede området, og det er uklart hvor mange sivile som fortsatt befinner seg der. LTTE anklages for å bruke dem som levende skjold.

Hard kritikk
- Sri Lankas myndigheter har selv erklært en sikker sone for sivile. Norge forventer at de ikke skyter inn i eller angriper den, slik at sivile blir drept eller såret, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Han retter også hard kritikk mot LTTE-opprørerne, også kjent som Tamiltigrene.

- Tamiltigrene hevder å kjempe på vegne av tamilene på Sri Lanka. De må sikre at alle som vil, kan komme seg ut, og slutte å skyte på dem, heter det i en pressemelding fra Solheim, som har en fortid som mangeårig fredsmekler på Sri Lanka.

Solheim mener de store sivile tapene kunne vært unngått dersom myndighetene og Tamiltigrene hadde gått inn for en politisk avslutning av krigen. Norge har lenge jobbet for dette.

20 millioner
Norge gir 20 millioner ekstra kroner til hjelpearbeidet på Sri Lanka.

Arbeidet fortsetter sammen med giverlandsgruppen, som består av USA, EU, Japan og Norge, for å få myndighetene og Tamiltigrene til å vise ansvar overfor de sivile og avslutte krigen uten ytterligere tap av liv.

- Så langt har dette arbeidet ikke gitt resultater. Begge har valgt en militær løsning, sier Solheim.

(©NTB)