- Uakseptabelt hemmelighold om bistandspenger

Transparency International refser Norad etter at de holdt hemmelig at 608 millioner bistandskroner var kommet på avveie hos nobelprisvinner Yunus.

HEMMELIGHOLD: Ifølge NRKs dokumentar «Fanget i mikrogjeld» skal fredsprisvinneren Muhammad Yunus ha ført 608 millioner kroner fra Grameen Bank og til et annet selskap. Dette uten å informere giverene - deriblant norske Norad. Norad får krass kritikk for hemmeligholdet av saken. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
HEMMELIGHOLD: Ifølge NRKs dokumentar «Fanget i mikrogjeld» skal fredsprisvinneren Muhammad Yunus ha ført 608 millioner kroner fra Grameen Bank og til et annet selskap. Dette uten å informere giverene - deriblant norske Norad. Norad får krass kritikk for hemmeligholdet av saken. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I NRKs Brennpunkt-dokumentar «Fanget i mikrogjeld» som ble vist mandag, kom det frem at tidligere fredsprisvinner Muhammad Yunus i 1997 tappet «de fattiges bank», Grameen Bank, for 608 millioner bistandskroner.  

Halvparten av pengene kom fra norsk bistand, og translaksjone ble oppdaget ved en tilfeldighet av den norske ambassaden i Bangladesh, som varslet Norad.  

Norad har kjent til saken, men har frem til nå holdt saken hemmelig, og dokumentene har vært «unntatt offentligheten», skriver NRK.  

- Pinlig - Slike episoder sliter i stykker tilliten mellom borgerne og forvalterne. Transparency International har til stadighet påpekt at det må være mer åpenhet i transaksjonene i bistanden både fra giver- og på mottakersiden, sier generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark.

I 1998 krevde Norad å få pengene tilbake, men det slik ble det ikke. Istedenfor inngikk Yunus og Norad et kompromiss, hvor Yunus betalte tilbake 170 millioner kroner.

438 millioner kroner ble værende i det nye selskapet.  

Slettemark reagerer sterkt på hemmeligholdet, og mener saken er pinlig for Norad.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer