- Uakseptabelt med «sjekkhefte-journalistikk»

Per Edgar Kokkvold vil vurdere nytt punkt i Vær Varsom-plakaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold ønsker å revurdere Vær Varsom-plakaten som følge av Se og Hør-saken, skriver Aftenposten i dag.

- På neste styremøte ønsker jeg å få i gang en diskusjon om det er nødvendig å legge til et punkt i plakaten som forhindrer at betaling til kilder går utover den frie og uavhengige journalistikken, sier Kokkvold til Dagbladet.no.

Vær Varsom-plakaten er er et sett selvpålagte etiske normer for trykt presse, radio, fjernsyn og nettpublikasjoner i Norge, og ble sist revidert 1.januar 2006. Kokkvold peker på at Vær Varsom-plakaten omfatter hele den journalistiske prosessen, fra innsamling av informasjon til publisering.

- Det har til nå ikke stått noe om såkalt «sjekkhefte-journalistikk» i plakaten, men vi får nå vurdere om dette er nødvendig. Hvis metodene til Se og Hør viser seg å være sanne, har de opptrådt uetisk, sier han.

Fristet

I Håvard Melnæs4 bok «En helt vanlig dag på jobben» hevdes det at Se og Hør betaler kilder for å snakke med dem. Blant annet står det at Sven O. Høiby på det meste har mottatt fra 300 000 til 400 000 kroner i året fra bladet.

- Se og Hør har tystere overalt. Alt fra Slottet, kredittselskaper, alle tv-kanaler, banker, Telenor, folkeregisteret, flyplasser, hoteller. De går nesten etterretningstjenesten en høy gang. Og Se og Hør har en stor fordel: De kan betale disse folkene for å fortelle ting de egentlig ikke burde fortelle, sier Mælnes til Dagbladets Magasinet i dag.

Kokkvold mener det er uakseptabelt at folk blir fristet til å røpe informasjon de egentlig ikke bør røpe.

VIL FORANDRE VÆR VARSOM-PLAKATEN: Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold vil vurdere om Vær Varsom-plakaten bør inneholde spesifikke punkter om såkalt sjekkhefte-journalistikk. Foto: Scanpix
VIL FORANDRE VÆR VARSOM-PLAKATEN: Norsk Presseforbunds generalsekretær Per Edgar Kokkvold vil vurdere om Vær Varsom-plakaten bør inneholde spesifikke punkter om såkalt sjekkhefte-journalistikk. Foto: Scanpix Vis mer

- Det kan være vanskelig å få til et punkt som tallfester at tips og informasjon over en viss sum ikke bør finne sted. Men det må gå klart fram at i den grad man aksepterer betaling, må den ikke være så stor at betalingen i seg selv blir en fristelse til å røpe noe man normalt ikke ville sagt.

Han sier det går et klart skille melom fri informasjon og betalt informasjon.

- Selve grunnlaget for all uavhengig journalistikk er at leserne skal være sikre på at informasjonen har kommet frem ved journalistiske arbeidsmetoder. Journalistikken skal ikke ha sammenheng med andre bindinger som økonomi, sier Kokkvold.

Overvåking

Han liker heller ikke at norsk presse betaler for tipsinformasjon, men sier at disse ordningene er akseptert av pressen.

- Men alt som smaker av overvåking og tysting, kombinert med store summer, er uakseptabelt. Det er for det første et stort problem for selskapene. Samtidig er overvåking ulovlig og skal ikke være en del av journalistikken.

Kokkvold sier det ikke er ukjent at betaling av kilder har forekommet tidligere.

- Hvis det som står i boken er riktig, så er det nå avdekket en systematisk bruk av penger til det Se og Hør vil kalle for kilder, og det andre vil kalle for tystere. Og ukepressen er en så viktig del av norsk presse at dette er nok til å kunne få inn et punkt om dette i Vær Varsom-plakaten.

- Debatt er viktigst

Også journalistikkprofessor Sigurd Allern ved Universitetet i Oslo mener en gjennomgang av Vær Varsom-plakaten kan bedre situasjonen.

- Det kan være en god idé at Vær Varsom-plakaten blir revidert, og at den blir mer spesifikk på disse punktene. Men alle journalister vet jo at dette ikke er etisk riktig fra før, sier Allern til Dagbladet.no.

I stedet tror Allern at et kritisk søkelys på praksisen er det viktigste for å få noen forandring, både i forhold til journalistene og tysterne. At personer ute i forskjellige bedrifter står på Se og Hørs lønningsliste, er en klar oppsigelsesgrunn, mener han.

- Mye av dette bryter med norsk lov, etiske retningslinjer og normale presseetiske regler. Det trengs en omfattende debatt for å ta tak i problemene, mener han.

Samtidig er ikke Allern overrasket over opplysningene som har kommet fram i boka «En helt vanlig dag på jobben» de siste dagene.

- Jeg ble ikke overrasket over metodene, men jeg ble overrasket over at en person valgte å stå fram med dette, sier Allern.

Politidirektør Ingelin Killengreen har uttalt at det er aktuelt å etterforske opplysninger som framkommer i boka «En helt vanlig dag på jobben», blant annet opplysninger om politilekkasjer og tysting om kongelige mot betaling.

KRITISK SØKELYS VIKTIGST: Professor i journalistikk Sigurd Allern tror ikke en endring i Vær Varsom-plakaten er nok for å få slutt på sjekkhefte-journalistikken.