Ny våpenlov:

- Uakseptabelt med tilbakevirkende forbud

Den nye våpenloven gjør halvautomatiske rifler, som i dag er godkjente jaktrifler, ulovlige. Det kan ende med å påføre lovlydige folk økonomiske tap.

FORBUDT: En amerikansk våpenhandler viser frem en modifisert utgave av riflen Ruger Mini 14, som blir forbudt etter den nye våpenloven.Foto: Troy Maben/ AP/ NTB Scanpix
FORBUDT: En amerikansk våpenhandler viser frem en modifisert utgave av riflen Ruger Mini 14, som blir forbudt etter den nye våpenloven.Foto: Troy Maben/ AP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nye våpenloven gjør det mulig å erverve åtte våpen istedenfor seks og den forbyr halvautomatiske rifler som opprinnelig er konstruert for helautomatisk funksjon eller er ment for militæret og politiet.

Loven vil ha tilbakevirkende kraft, så også våpen som har blitt brukt til jakt i flere tiår vil bli forbudt, dersom de er av typen som forbys av den nye loven og tilhørende forskrifter.

Ifølge forslaget handler den nye våpenloven om klargjøring av gjeldende lov, med innstramminger på nødvendige områder.

Halvautomatiske rifler forbys

Formålet med den nye loven er å sikre samfunnet mot uønskede hendelser med våpen og å fremme trygg våpenbruk. Men for Vidar Nilsen, rådgiver i Norges Jeger- og Fiskerforbund, er det uakseptabelt at loven skal ha tilbakevirkende kraft, og dermed gjøre våpen som har blitt ervervet på lovlig vis, ulovlige.

Før den nye loven var også alle halvautomatiske rifler i utgangspunktet forbudt. Enkelte modeller var særskilt godkjent.

- Det er enkelte av disse jaktgodkjente halvautomatiske riflene regjeringen nå har vedtatt forbud mot. Et av dem er typen Ruger Mini 14, som vil gå fra å være et jaktvåpen, til å bli forbudt på lik linje med sivile utgaver av militærvåpen, ifølge Nilsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer