Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uakseptabelt, mener assisterende helsedirektør

- Loven er klar: Fylkeskommunen er pålagt å yte øyeblikkelig hjelp, og plikten er absolutt. Dersom det er riktig at en mann med livstruende skade på hovedpulsåren ble avvist ved SiA, slik Dagbladet beskriver, er det bare ett eneste ord å bruke: Uakseptabelt!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsfallet politietterforskes

Dette sier assisterende direktør ved Statens helsetilsyn, Lars Hanssen, til Dagbladet. Han reagerer sterkt på Dagbladets oppslag i går der det ble påvist at en mann med skadd hovedpulsåre ikke fikk behandling. I stedet for å ta imot pasienten, ble ambulansen dirigiert videre. Etter en dramatisk kjøretur til og fra tre sykehus i Akershus og Oslo, døde mannen i ambulansen på vei tilbake til SiA.

Må avtales

- For det første: Når et sykehus tar imot en pasient, skal pasienten først undersøkes. Dersom sykehuset ser at de ikke kan - eller har kapasitet - til å behandle denne pasienten, kan han eller hun sendes videre til andre sykehus. Men videresendingen skal ikke finne sted før dette er avtalt med det sykehuset som skal ta imot pasienten, og at man har forsikret seg om at transporten er forsvarlig. Dette er grunnleggende, sier Lars Hanssen til Dagbladet.

Om denne aktuelle saken sier Hanssen:

- Hvis hovedpulsåren holder på å sprekke i buken, er det en oppgave som SiA hevder de kan takle. De sender ofte de store brystkar-operasjonene til Rikshospitalet, fordi det er en viss arbeidsdeling, men hvis en mann er i ferd med å dø, spiller det ingen rolle hvilken arbeidsfordeling man har, da må sykehuset som tar imot vedkommende ta ansvaret.

Fylket har ansvaret

Assisterende direktør ved Statens helsetilsyn er ikke i tvil om hvem som skal bære ansvaret:

- Fylkeskommunen plikter å påse at sykehusloven overholdes. Dersom brudd forekommer, er det fylkeskommunens ansvar. Og Akershus Fylkeskommune har flere forhold å ordne opp i i forbindelse med situasjonen ved SiA, sier Hanssen.

To ganger tidligere har Statens helsetilsyn gitt SiA varsel om påbud fordi sykehuset ikke har overholdt sykehusloven. Første varsel ble gitt da SiA ikke overholdt plikten om å yte øyeblikkelig hjelp overfor psykiatriske pasienter. Neste varsel ble gitt på grunn av overbelegg ved medisinsk avdeling ved sykehuset. Nå ser det ut til at Helsetilsynet kan komme til å gi et tredje varsel om påbud. Denne gang overfor Kirurgisk avdeling, samme avdeling som er innblandet i denne aktuelle saken. Fylkeslegen skal faktisk på tilsynsbesøk til nettopp denne avdelingen 8. desember.

Varsel om påbud er en av de strengeste reaksjonsformer Helsetilsynet kan gi. Det finnes bare en strengere reaksjonsform: Påbud.
- SiA har ikke greid å løse problemene ved medisinsk avdeling. De har frist til den 15. desember med å ordne opp. Hvis de ikke greier det, vil vi ilegge sykehuset et pålegg. Slike påbud blir gitt meget sjelden.

- Må prioritere

Lars Hanssen forteller at Statens helsetilsyn har hatt flere møter med den administrative ledelsen i Akershus Fylkeskommune om problemene ved SiA. Han er overbevist om at fylkeskommunen skal greie å ordne opp, men det krever at administrativ og politisk ledelse greier å prioritere.

- Her må det en tøff prioritering til, men sykehusloven er klar, og den skal følges. Det kan se ut som om man ikke hittil har vært flink nok til slik prioritering. Om fylkeskommunen får ordnet opp ved SiA, slik at sykehuset mestrer å løse disse problemene internt, eller om man velger å sende pasienter til andre sykehus - eller utlandet - står sykehuset fritt å velge. Vår oppgave er å påse at sykehusloven følges, og at pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp får den behandling de har krav på, sier Lars Hanssen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!