Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SMS mellom statsministeren og Waras PR-rådgivere

- Uakseptabelt samrøre

PR-byrået First House er direkte inne i den daglige diskusjonen ved Statsministerens kontor, fastslår kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap).

TETT KONTAKT: Statsminister Erna Solberg hadde direkte kontakt med First House-rådgiver og tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes, kort tid etter at justisminister Tor Mikkel Waras samboer ble siktet av Politeits sikkerhetstjeneste. Bildet er fra den tiden da Aanes var statsskretær for Solberg. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
TETT KONTAKT: Statsminister Erna Solberg hadde direkte kontakt med First House-rådgiver og tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes, kort tid etter at justisminister Tor Mikkel Waras samboer ble siktet av Politeits sikkerhetstjeneste. Bildet er fra den tiden da Aanes var statsskretær for Solberg. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette tar samrøret mellom politikk og kommunikasjonsbransjen til et helt nytt nivå. Det mest skremmende er at ingen av dem som uttaler seg på vegne av Statsministerens kontor innser at dette er et problem, sier lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Dag Terje Andersen.

Tekstmeldinger som Dagsavisen har fått innsyn i, viser at statsminister Erna Solberg (H) sendte følgende tekstmelding til sin tidligere spindoktor og nåværende First House-rådgiver Sigbjørn Aanes samme kveld som nyheten sprakk om at justisminister Tor Mikkel Waras samboer var siktet av Politiets sikkerhetstjeneste:

«Går det bra? Erna».

«Ja. Vi er med eldste datteren nå. Tor Mikkel er oppe til avhør. Han skal snart være ferdig, så da kommer de rett ned hit», svarer Aanes.

Diskuterte betingelser

Tekstmeldingene dokumenterer hvordan Sigbjørn Aanes diskuterer med Solbergs statssekretær Sunniva Ihle Steinstad om Wara skal ha betalt eller ubetalt permisjon.

Steinstad skriver blant annet at statsministeren mener Wara skal ha velferdspermisjon med lønn, men at vurderingen er at Wara selv må avgjøre om han ønsker det.

Tråden avsluttes med en melding fra Aanes:

«Velferdspermisjon med lønn.»

- Mener uproblematisk

Aanes er også i direkte kontakt med sin etterfølger, statssekretær for pressesaker Rune Alstadsæter og med kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor (SMK).

Der informerer han om at det vil komme en nyhetssak om at han og First House-kollega og tidligere statssekretær for finansminister Siv Jensen, Ole Berget, nå hjelper Wara. Han opplyser også at de to har fått innvilget ferie.

«Ringer om noen minutter», svarer Alstadsæter.

«Fint det. Mener uproblematisk», svarer Måseide.

- Demokratisk problem

- Det personlige vennskapet framstår som klart. Disse meldingene viser tydelig hvor sammenvevd deler av kommunikasjonsbransjen er med politikken. Det mener jeg er et demokratisk problem, sier Dag Terje Andersen til Dagbladet.

SAMRØRE: Kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen er kritisk til den tette kontakten mellom regjeringsapparatet og kommunikasjonsbyrået First House. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SAMRØRE: Kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen er kritisk til den tette kontakten mellom regjeringsapparatet og kommunikasjonsbyrået First House. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Hvorfor?

- Vi ser hvordan skjult makt har en vei inn i demokratisk valgte organer, slik at enkelte miljøer, mot betaling, kan påvirke politikken. I denne konkrete saken er en total sammenfiltring mellom kommunikasjonsbyrået og Statsministerens kontor. Byrået er deltaker i den daglige diskusjonen ved Statsministerens kontor. Det mener jeg er helt uakseptabelt, sier Andersen.

- Ekstremt uryddig

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sier han kan forstå at enkeltpersoner vil stille opp og hjelpe Wara.

- Men det som er dypt problematisk, er at disse enkeltpersonene jobber i et kommunikasjonsbyrå som har sin eneste verdi i at de kan selge kontakt inn i regjeringsapparatet og inn i politikken. Det får First House vist fram, og det er problematisk. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke Høyre og Frp kunne sendt ut egne folk for å hjelpe Wara i denne situasjonen, sier Vedum.

- Dette er ekstremt uryddig. Sånn kan det ikke fortsette. Og dette må være en lærepenge for regjeringen. De tette båndene mellom kommunikasjonsbyråene og regjeringen utfordrer legitimiteten til politikken, understreker Sp-lederen.

- Rolleforståelse ivaretatt

Statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor ønsker ikke å kommentere kritikken overfor Dagbladet, men viser til de uttalelsene han har gitt til Dagsavisen.

Der sier han blant annet at statsministeren både har hatt kontakt direkte med Wara og med Aanes.

- Statsministeren har først og fremst vært opptatt av å ivareta Tor Mikkel Wara på en god måte i en krevende situasjon. For å ivareta arbeidsgiveransvaret er det helt vanlig med kontakt eller avklaringer mellom SMK og medarbeideren som er i permisjon. Det er grunn til å ha en åpen diskusjon om rolleforståelse og grenseoppganger, men i denne saken mener jeg at det er ivaretatt, sier Alstadsæter.

Han sier videre at det er godt kjent at Wara er nær venn med Aanes og Berget, og påpeker at de to tok fri for å støtte og hjelpe til i en vanskelig situasjon.

Vil se kundelister

Dag Terje Andersen mener at ferie-forklaringen ikke har noen relevans:

- Selv om du sier at du har tatt ferie, så framkommer det at Wara har et svært nært forhold til disse to, som til overmål er tidligere statssekretærer, den ene av dem ved Statsministerens kontor. Dette viser en påvirkning lang ut over det som er et vanlig demokratisk nivå, sier kontrollkomiteens leder.

På spørsmål om det blir noen politisk oppfølging, sier Andersen at det gjenstår å se. Et forslag om innsyn i kundelistene til tidligere PR-rådgivere som går over til jobb i regjeringsapparatet ble nedstemt i Stortinget etter at Venstre snudde som følge av at de ble et regjeringsparti.

- Det var veldig synd. Men vi fikk vedtatt at regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med en sak. Det blir et naturlig punkt å følge opp dette på, mener Andersen.

- Betingelsesløst

Aanes og Berget har begge skrevet på Facebook at de har stilt opp for en venn og at de har gjort det betingelsesløst.

Aanes har ikke besvart Dagbladets henvendelse. Til Dagsavisen sier han at han ikke har dårlig samvittighet for å stille opp for en venn.

- Tvert imot håper jeg alle som havner i en vanskelig situasjon, har venner som stiller opp. Vennskap er å stille opp når noen trenger det, uten å forvente noe tilbake. De som tror at å hjelpe venner fører til gjenytelser, vet ikke hva vennskap er, sier han.

Jensen via Berget

Atle Simonsen som er statssekretær for finansminister Siv Jensen bekrefter overfor Dagbladet at Jensens kontakt med Wara har gått gjennom Ole Berget, noe hun ikke anser som problematisk.

Berget var tidligere statssekretær for Jensen, og er nå kollega med Aanes i PR-byrået First House.

Kontakten mellom Jensen og Berget har ifølge Simonsen vært for å avklare praktiske saker og for å høre hvordan Wara har det. Den har gått gjennom Berget fordi hun antar at Wara sikkert får veldig mange andre henvendelser.

Nekter innsyn

Dagbladet har bedt om innsyn i kommunikasjonen mellom Finansdepartementet og Berget eller Aanes på Waras vegne. Henvendelsen er avslått med følgende begrunnelse:

«Det har ikke vært noen kommunikasjon mellom Finansdepartementet og Ole Berget eller Sigbjørn Aanes i perioden du viser til. Som finansminister har Siv Jensen ingen rolle i denne saken. I den grad det er kontakt mellom Siv Jensen og Tor Mikkel Wara eller andre personer på hans vegne i denne saken, er det i rollen som partileder i Fremskrittspartiet.» (Dagbladets uthevinger). Videre henvises det til Jensens statssekretær Atle Simonsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!