PÅ TEPPET:  Styreleder Gunn Wærsted i Telenor på vei inn til møtet med næringsminister Monica Mæland for å forklare seg om Vimpelcom-saken.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PÅ TEPPET: Styreleder Gunn Wærsted i Telenor på vei inn til møtet med næringsminister Monica Mæland for å forklare seg om Vimpelcom-saken. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

- Uakseptabelt

Telenor-styreleder Gunn Wærsted svarte næringsminister Mæland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenors styreleder Gunn Wærsted var i kveld i møte med næringsminister Monica Mæland (H). Ei snau uke etter at det delvis Telenor-eide Vimpelcom innrømmet korrupsjon og inngikk et historisk forlik med påtalemyndighetene i USA og Nederland, var det Telenors aller øverste sjef som måtte forklare seg for sin største eier, staten.

Med seg inn til møtet har hun et brev der Telenor gjennomgår saken:

«Dette er en svært alvorlig sak. Telenor finner det uakseptabelt at VimpelCom, der Telenor er deleier, har gjennomført korrupte betalinger i tilknytning til VimpelComs forretningsvirksomhet i Usbekistan», skriver styrelederen i brevet.

- Det jeg skal si til ministeren står i det brevet, sier Wærsted til Dagbladet på vei inn.

Men i brevet står det ikke mye som ikke Mæland har kunnet lese seg til i Dagbladet og andre medier de siste dagene.

«Telenor har merket seg at de omtalte dokumentene stadfester VimpelCom-styrets kjennskap til eierskapet i Takilant. I avtalene står det også at Vimpelcom-styret ba om at det ble innhentet rettslige vurderinger av transaksjonene. Dette er tidligere orientert om til departementet», står det. I brevet omtales også at Vimpelcom førte sine egne advokater bak lyset ved å gi dem mangelfull og vill-ledende informasjon. I møtet gikk de gjennom de avtalene som Vimpelcom har inngått. Men Mæland fikk ikke noe informasjon som hun ikke var kjent med til frokost i dag.

- Nei, hovedsakelig benyttet vi møtet til å gå gjennom rapportene og deres syn på det. De sendte en skriftlig redegjørelse nå i dag og det var den vi gikk gjennom, sier Mæland til Dagbladet.

- Det vi har sagt i møtet er at denne saken er veldig alvorlig og jeg har forsikret om at Telenor står for null-toleranse for korrupsjon. Denne saken skal vi nå ta læring av, sier Wærsted på vei ut fra møtet.

Hun vil ikke si noe konkret om hvor det har gått galt og viser til at det kommer i granskingen som nå gjøres av Deloitte. Den skal etter planen være ferdig i april-mai.

Storeier Staten eier 54 prosent av den norske tele-kjempen og på nytt måtte Telenor bekrefte at de ikke aksepterer korrupsjon. Og igjen tok de selvkritikk på hvordan de har håndtert sitt eierskap i Vimpelcom.

«Telenor er et selskap tuftet på norske verdier, og vi aksepterer ikke korrupsjon. Som selskap tar vi lærdom av denne saken og ser at Telenor som aksjonær kunne ha fulgt opp eierskapet i VimpelCom bedre i denne perioden», står det.
Fra før korrupsjonen startet har Telenor hatt tre eller fire representanter i Vimpelcom-styret og en rekke personer med Telenor-tilknytning har jobbet i administrasjonen av selskapet.

Så tidlig som i 2005 diskuterte styret, med tre Telenor-utnevnte, muligheten for at selskapet var i ferd med å inngå korrupte avtaler for å komme seg inn på det usbekiske markedet. Bekymringen var i alle høyeste grader berettiget, for det som startet i 2005 førte til korrupte utbetalinger på oppunder én milliard kroner (114,5 millioner dollar) til Gulnara Karimova, den profilerte datteren til presidenten i landet. De korrupte betalingene ble organisert på en rekke forskjellige måter og varte helt fram til 17. mai 2012.

Vimpelcoms tidligere konsernsjef Jo Lunder er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med en overføring på 30 millioner dollar til et av Karoimovas postkasseselskaper. Betalingen skulle være for konsulentoppdrag, men det hun leverte var bare klippet og limt fra Wikipedia og hentet fra interne Vimpelcom-dokumenter.

Etter at innrømmelsen ble presentert seint torsdag kveld sa Telenors konsernsjef Sigve Brekke at Telenor kunne fulgt opp sitt eierskap i Vimpelcom på en bedre måte.

- Det er en svært alvorlig sak. Jeg er skuffet over at et selskap som vi er deleier av, har begått korrupsjon. Dette er noe vi tar særdeles alvorlig, og noe som ikke skal eksistere i virksomheter vi er inne i, sa Brekke da.

Gjenopptar salgsprosess Telenor kjøpte seg opp i det russiske selskapet i 1998, men varslet i oktober i fjor at de ville selge sin eierandel på 33 prosent.

- Vimpelcom har vært en krevende investering for Telenor. Nå må vi ta læring av det som har skjedd. Vi kunne ha fulgt opp vårt eierskap i Vimpelcom på en bedre måte, har Brekke sagt.

De vil nå gjenoppta prosessen med å selge seg ut av Vimpelcom og sier de vil prioritere ressurser på land og selskaper som de mener vi kan skape mer verdier i.
Telenor har bestilt en ekstern gjennomgang av konsernets håndtering av Vimpelcom-saken. Rapporten er ventet i slutten av mars eller begynnelsen av april.