Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uakseptabelt

LILLESTRØM (Dagbladet): Privatetterforsker Harald Olsen får kraftig kritikk fordi han fortsatt etterforsker Orderud-saken for Per og Veronica Orderud. - Dette er helt uakseptabelt, sier advokat Morten Kjensli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tiltalte med penger kan kjøpe seg fordeler. Det blir helt galt, sier Kjensli, som forsvarer Lars Grønnerød.

Kjensli nevner i samme forbindelse vitnepsykologen Gisli Gudjonsson, som også er engasjert av ekteparet Orderud. Fredag kveld ble Gudjonsson presentert for det norske folk som gjest hos Fredrik Skavlan.

Ekteparet Orderud engasjerte privatetterforsker Olsen i et forsøk på å finne alternative skyldige. Det endte med fiasko. Olsens arbeid kostet 180000 kroner.

Olsen er nå engasjert av Per og Veronicas støttespillere mens ankesaken pågår. Han sitter nå i retten på Åråsen hver dag. Dagbladet kjenner til at Olsen jobber med tekniske spor og vitneforklaringer.

- Veldig frustrerende

Olsen bekrefter overfor Dagbladet at han jobber med en del spørsmål i forbindelse med rettssaken.

- På grunn av mitt tidligere arbeid har jeg god erfaring med politiarbeid. Derfor er det fornuftig bruk av ressurser å bruke meg som en del av teamet. Jeg ønsker ikke å fortelle konkret hva jeg jobber med eller hvem jeg snakker med, sier Harald Olsen til Dagbladet.

Olsen forteller at regninga hittil er betalt av venneforeningen til ekteparet Per og Veronica Orderud.

En rekke aktører reagerer kraftig på Olsens etterforskning. Advokat Morten Kjensli sier:

- Dette er helt uakseptabelt og veldig frustrerende. Vi vet ikke hva han driver med, og har av den grunn ingen kontroll med Olsens undersøkelser. Alt vi hører, er tisking og hvisking i gangene på Åråsen. Men det er sjølsagt at han har som mål å svekke Kristins og Lars' stilling kontra ekteparet Orderud, sier Kjensli.

Forsvareren understreker at det er første gang han opplever en slik situasjon under en rettssak.

- For det første har vi den islandske vitnepsykologen som en privat sakkyndig for ekteparet. For det andre har vi en privat etterforsker som fyker rundt i så å si samme ærend. Dette blir veldig galt etter min mening, sier Kjensli.

Aktoratet ønsker ikke å uttale seg om konkrete etterforskere, men statsadvokat Jørn S. Maurud sier likevel:

- Privatetterforskning strider mot rettssikkerhetshensyn. Etterforskning er noe politiet bør gjøre. Vårt system er bygd opp på denne måten. Politiet har klare regler de må jobb etter, sier Maurud.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier ved Romerike politidistrikt ledet etterforskningen av trippeldrapet.

- Olsen driver ikke på med noe ulovlig, men jeg tviler på at han tjener dem som har engasjert ham, sier Tronier.

- Utidig

Advokat Tor Kjærvik, som forsvarer Kristin Kirkemo Haukeland, sier til Dagbladet at han håpet at Olsens etterforskning var avsluttet med herredsrettssaken.

- Vi setter særdeles lite pris på dette med vitnekontakt. Det er utidig at han fortsetter til tross for signalene man fikk tidligere, blant annet i dommen, sier Kjærvik.

Advokat Kjensli sier på generelt grunnlag at denne praksisen betyr at personer med penger og makt kan kjøpe seg ekspertise.

- På den måten kan de få et fortrinn framfor andre vanlige mennesker i en straffesak. Dette bidrar ytterligere til å svekke balansen mellom de tiltalte, sier Kjensli.

Advokaten mener det er en uting i rettspleien når Veronica og Per med egne penger, eller et fond, skal kunne holde seg med både privat sakkyndig og etterforsker.

- Full åpenhet

- Det er vanlig prosedyre for oss forsvarere å gå til politiet og be om ytterligere etterforskning på bestemte punkter, når vi mener det er nødvendig. Jeg kan godt legge til at Lars Grønnerød kommer fra en velstående familie. I den utstrekning vi hadde ønsket å gjøre det samme som ekteparet Orderud, kunne vi godt benyttet samme metoder. Men for oss er det altså naturlig og riktig eventuelt å bruke politiet. Dette i full åpenhet overfor påtalemyndighet og medforsvarere, sier Kjensli.

ETTERFORSKER: Privatetterforsker Harald Olsen bekrefter overfor Dagbladet at han fortsatt etterforsker trippeldrapet for Per og Veronica Orderud. Privatetterforskerne får nå kraftig kritikk.
Hele Norges coronakart