Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uakseptabelt!

Flere sentrale politikere er sjokkert og skuffet etter gårsdagens avsløring av imamenes syn på det norske samfunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Holdningene er uakseptable. Dette skuffer meg, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF).

- Dobbeltspill av imamene, sier Trond Giske (Ap).

Dåvøy og Giske deltok i lørdagens demonstrasjon. Dåvøy mener imamene gjennom holdningene som kom til uttrykk i Dagbladet i går, presser unge muslimske jenter psykisk.

- Jeg ser de tar avstand fra tvangsekteskap og vold. Det er bra. Men det blir helt galt når de hevder at jentene havner i helvete hvis de ikke gifter seg med en muslim og samtidig sier at en mann alltid kan styre viljen til sin kvinne, sier hun.

Strider med loven

- Dette er kvinneundertrykking og ikke forenlig med norsk lov. Jeg mener det er på tide at imamene tar et oppgjør med seg sjøl. De kan ikke fortsette å snakke med to tunger, sier Dåvøy.

Justisminister Odd Einar Dørum er forundret og skuffet: - To svært konservative imamer generaliserer over det norske samfunnet. Det er skuffende og vitner om en mangel på respekt. Jeg noterer likevel at de tar avstand fra tvangsekteskap og innrømmer og tar avstand fra at det foregår vold mot kvinner i muslimske hjem.

- Driver dobbeltspill

- Jeg er glad ytringene ligger på bordet. Da kan vi alle sortere mellom sant og usant, sier Dørum, som lover en oppdatert handlingsplan mot tvangsekteskap.

Trond Giske er opprørt: - Jeg er sjokkert over disse holdningene. Det er tydelig at det foregår et dobbeltspill. Man sier en ting i media og en annen ting bak lukkede dører, sier han.

- Jeg er samtidig utrolig imponert over den modige innsatsen til de unge jentene som har bidratt til å sette søkelyset på saken. Vi må stå bak disse jentene og deres kamp for sjølstendige liv.

- Imamene er viktige opinionsledere i sitt miljø. Vi kan derfor ikke akseptere at de får herje fritt med disse jentene, sier Trond Giske, som støtter kampen for innvandrerungdommens rettigheter.

- Glem imamene

- Jeg er sjokkert. De er overhodet ikke interessert i noen form for integrering, slik de fordømmer det norske samfunnet. Jeg mener det er på tide å stoppe fokuset på imamene og ikke gjøre dem til noe mer enn de er. Det er tydelig at de har lite eller ingen ting å bidra med i debatten, sier Karin Andersen (SV).

Andersen deltok i lørdagens demonstrasjonen, der Jeanette (24), Kadra (21) og Nadia (22) ba om retten til å leve egne, frie liv, uten å måtte leve i frykt på hemmelig adresse.

Dåvøy vil gjerne stå i spissen for å sikre rettighetene til unge med innvandrerbakgrunn.

- Regjeringen jobber fortløpende og skal vurdere alle forslag som kommer. Jeg har hatt kontakt med unge jenter som ikke tør stå fram av frykt for familien. Det gjør sterk inntrykk, sier Dåvøy.

- Jeg tror rg at vi trenger mer kunnskap om dette temaet. Derfor har jeg satt i gang akutt opplæring av offentlig ansatte, så de skal kunne håndtere hjelpetrengende fra minoritetsmiljøer, sier Laila Dåvøy.

- Integreringen må styrkes. Gjerne gjennom så enkle ting som at barna deltar i barnehager og at foreldrene møter opp på foreldremøter. Vi må hjelpe hverandre til å bli ansvarlige foreldre, sier Karin Andersen.

DEMONSTRERTE: Familieminister Laila Dåvøy (t.v.) var blant lørdagens demonstranter, her ved siden av initiativtaker Shabana Rehman.
Hele Norges coronakart