Ut mot ungdomsfester:

- Uakseptabelt

I Levanger kommune ble en fest med 50 ungdommer brutt opp av politiet natt til søndag. Kommuneoverlegen er bekymret, og ber foreldrene ta grep.

STOR FEST: Natt til søndag var over 50 ungdommer samlet til fest i skogen i Levanger. Kommuneoverlegen er bekymret. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB
STOR FEST: Natt til søndag var over 50 ungdommer samlet til fest i skogen i Levanger. Kommuneoverlegen er bekymret. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Både i Stjørdal og Steinkjer har smitten økt den siste tida - spesielt blant ungdommen. I Steinkjer sitter kommunen søndag ettermiddag i krisemøte om situasjonen.

Nabokommunen Levanger har foreløpig blitt spart for de verste utbruddene, men kommuneoverlegen frykter det bare er et spørsmål om tid.

- Vi har jo lite smitte i kommunen vår nå, men det er helt tilfeldig, og det er mye smitte i nabokommunene våre, sier kommuneoverlege Tommy Aune Rehn i Levanger kommune til Dagbladet.

Natt til søndag måtte politiet sette en stopper for en ungdomsfest, og kommuneoverlegen ser seg nå nødt til å komme med en pekefinger.

- Det tilfellet i går natt, hvor over 50 ungdommer var samlet til fest i skogen, det er uakseptabelt, og det ligger både et ansvar hos foreldre og hos ungdommene selv. Foreldrene må komme på banen og vite hvor ungdommene er. Det er deres ansvar, mener Rehn.

Det var Adresseavisen som omtalte saken først.

- Forventer at de holder ut

Han har forståelse for at ungdommene begynner å bli lei av tiltak og begrensninger for hvor mange de kan omgås, men er klinkene klar på at også de må ta ansvar nå.

- Det er de store nok til. De vet om reglene, og om de ikke kan alle detaljene, så vet de at de ikke kan være så mange som 50 stykker samlet. Jeg forventer at de kan holde ut litt til, sier han.

I Levanger har det vært lite festproblematikk tidligere. Kommuneoverlegen er imidlertid bekymret for at ungdommene vil slippe opp stadig mer utover våren, i takt med at været blir varmere og de stadig blir mer tiltakstrøtte.

ANSVAR: Kommuneoverlege Tommy Aune Rehn retter pekefingeren både mot ungdom og foreldre etter nattes festing. Han mener alle nå må ta ansvar og hold ut. Foto: Fotograf Hattrem
ANSVAR: Kommuneoverlege Tommy Aune Rehn retter pekefingeren både mot ungdom og foreldre etter nattes festing. Han mener alle nå må ta ansvar og hold ut. Foto: Fotograf Hattrem Vis mer

- Jeg frykter at vi vil se en tendens til at ungdommene kanskje samles mer og slipper opp mer enn de har lov til.

Også mange andre steder i landet har politiet natt til søndag hatt nok å gjøre med å stoppe fester - til tross for råd om å unngå sosiale sammenkomster. I verste fall kan det utsette den nasjonale gjenåpningen, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet tidligere søndag.

Krisemøte

I Levangers nabokommune Steinkjer er det registrert 32 smittetilfeller siden tirsdag. Mange av de nye smittetilfellene er blant ungdommer, og mange knyttes til 8. trinn ved Steinkjer ungdomsskole. Mange skoler i kommunen er berørt av utbruddet, og søndag har antall personer i karantene økt til 2000, ifølge Trønder-Avisa.

Kommunen sitter søndag kveld i krisemøte og vurderer nye tiltak.

- Vi må ta en status nå i kveld og se hvordan vi skal angripe starten av kommende uke. Vi er nødt til å ta en fortløpende vurdering på om vi skal endre tiltakene, eller om vi skal tilføre nye, sier kommuneoverlege Sunniva Rognerud i Steinkjer kommune til avisa.

- Urimelig

Kommuneoverlegen i Levanger forteller at nabokommunene har samarbeidet om situasjonen gjennom pandemien, fordi de har et felles arbeids- og skolemarked, og dermed mange innbyggere som daglig krysser kommunegrensene.

- Vi har derfor sendt ut en sms til alle innbyggerne i regionen om at vi ikke ønsker noe unødvendig reising på tvers av kommunegrensene fram til 19. april. Det er selvfølgelig lov å reise på jobb, skole og ha samvær med barn, men alt annet er unødvendig, sier Rehn.

FEST: Slik reagerer Helsedirektoratets Espen Rostrup Nakstad på helgens meldingene om ungdomsfester i uke 9. Programleder: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Det er imidlertid ikke aktuelt å stramme inn i Levanger, selv om Steinkjer skulle bestemme seg for å gjøre det etter krisemøtet.

- Vi har hatt felles møter i alle nabokommunene, fra Steinkjer til Stjørdal, både torsdag og fredag, og vi skal også møtes i morgen. Vi har vært veldig samkjørte med informasjonsutveksling og sørger for at vi har én stemme ut. Vi tenker likt og har samme råd, men Steinkjer er nå spesielt hardt rammet og må gjøre innføre de tiltakene de selv mener trengs.

Levanger kommer dermed ikke til å følge naboen denne gangen.

- Vårt smittetrykk er ganske beskjedent, og selv om smitten vi har kan være relatert, har vi ikke mange tilfellene, så det blir urimelig. Tiltakene skal være forholdsmessige, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer