KRITISK:  Leder for politijuristene Curt A. Lier mener politiet har gått for langt i lønnskampen.  Arkivfoto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
KRITISK: Leder for politijuristene Curt A. Lier mener politiet har gått for langt i lønnskampen. Arkivfoto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

- Uakseptable aksjoner

Politijuristene mener politiet går for langt i lønnskampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Politijuristene mener politifolk driver uanstendig lønnskamp med samfunnet som gisler.


I hele høst har politifolk landet rundt nektet å jobbe overtid. I helgene har ofte hele vaktstyrken i visse distrikt minus en patrulje plutselig blitt sykmeldt. På de obligatoriske skyteprøvene har svært mange fått den store skjelven og bommet grovt.

Nå mener politijuristene at nok er nok.


- Når samfunnet opplever å bli holdt som gissel av ordensmakten i den hensikt å oppnå lønnstillegg, utenfor lønnsoppgjørene, må vi reagere på vegne av politietaten, sier lederen for politijuristene Curt A. Lier til Dagsavisen.


Urent trav

Han mener at lederen i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen bryter spillereglene som gjelder for lønnsforhandlinger.


- Vi er kritiske til at Politiets Fellesforbund forlanger innrømmelser fra regjeringen for å bistå til å få aksjonene avblåst. Å legge enkeltmenneskets rettssikkerhet på bordet som et forhandlingskort for å presse politikerne til å betale høyere lønn er helt uakseptabelt, sier Lier som er leder for Politiembetsmennenes landsforening.


Ressursmangel

Han er enig i at politiet ikke har nok ressurser til å oppfylle alle forventninger, og at det gjelder både politifolk i ordenstjeneste og jurister med påtaleansvar.


- Men vi kan ikke støtte aksjoner som svekker beredskapen så mye at politiet ikke rykker ut for å komme enkeltmennesker til unnsetning som rammes av vold og overgrep, sier Lier.


Politiets Fellesforbund har 11.000 medlemmer og organiserer polititjenestemenn. Politiembetsmennenes landsforening har rundt 800 medlemmer og organiserer politijuristene og dermed så godt som hele toppledelsen i norsk politi.


Ikke fremmet før

Lier er svært forundret over at kravet om risikotillegg fremmes med slik frustrasjon og styrke nå, midt mellom to oppgjør, når det ikke ble fremmet i det forrige lønnsoppgjøret. Det var for øvrig et oppgjør Arne Johannessen, ifølge Lier, uttrykte moderat tilfredshet med både på vegne av UNIO Stat og sine egne medlemmer i Politiets Fellesforbund.


Lier mener også at det ikke er relevant om aksjonene er lovlige eller ikke, så lenge de oppfattes som ulovlige blant folk flest. Dermed svekker de tilliten til politiet, fastslår han.


Arne Johannessen stiller seg uforstående til kritikken, kaller den «ualminnelig smålig» og sier at Lier ikke har forstått taktikken til Politiets Fellesforbund.


(NTB)