Uakseptable forskjeller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Annenhver diabetiker som krever særfradrag på skatten får avslag, viser en ny undersøkelse som ble offentliggjort i Dagbladet før helga. Det er et kraftig signal om at den innstramming Bondevik-regjeringen i 2005 innførte i ordningen om fradrag for utgifter til sykdom, har fått uakseptable konsekvenser. Fram til skatteåret 2004 var det slik at diabetikere automatisk fikk et generelt skattefradrag hvis de hadde legeattest. Den nye ordningen innebærer at de kan søke om skattefradrag hvis de kan dokumentere eller sannsynliggjøre at de i løpet av inntektsåret har hatt sykdomsutgifter over 9180 kroner.

Praktiseringen av de nye reglene har ført til stor forskjellsbehandling. Undersøkelsen Synovate MMI har gjort for Norges Diabetesforbund, NDF, viser ikke bare at halvparten av de diabetikerne som søkte om særfradrag for sykdomsutgifter i 2005, fikk avslag. Det er også store forskjeller på hvem som får særfradrag og ikke. Geografi spiller inn, og det er eksempler på at personer som bor under samme tak og sender selvangivelse til samme likningskontor, blir behandlet ulikt. Diabetikere har mange kostholdsrelaterte utgifter og det har også medført et ikke ubetydelig merarbeid både for dem som har krav på særfradrag, og for likningsetaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer