Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uaktuelt å evakuere nordmenn nå

Sier Norges amabassadør Arne Walther.

UAKTUELT Å EVAKUERE:
Det ett døgn gamle reiserådet om ikke å dra eller oppholde seg i Japan er ikke en oppfordring til nordmenn i Japan om å forlate landet, understreker  norges ambassadør Arne Walther. NTBs medarbeidere var de eneste som møtte opp på pressekonferansen ambassadøren  innkalte til torsdag ettermiddag.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
UAKTUELT Å EVAKUERE: Det ett døgn gamle reiserådet om ikke å dra eller oppholde seg i Japan er ikke en oppfordring til nordmenn i Japan om å forlate landet, understreker norges ambassadør Arne Walther. NTBs medarbeidere var de eneste som møtte opp på pressekonferansen ambassadøren innkalte til torsdag ettermiddag. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge ambassadøren er det ingenting i Japan som tilsier en evakuering av nordmenn eller ambassaden nå.

- Det er fullt mulig for dem som ønsker det, å reise ut av landet på normal måte. Det er nokså grei adgang til flyplassene. Flyene går, og det skulle ikke være noe problem for dem som ønsker å dra, å gjøre det på en tilnærmet normal måte, sa Walther onsdag.

Ikke verre NTBs medarbeidere var de eneste som møtte opp på pressekonferansen ambassaden innkalte til onsdag ettermiddag. Alle andre norske medier har forlatt Japan. Ambassadøren mener ikke den generelle situasjonen i landet har forverret seg det siste døgnet.

- Vi kan ikke se at situasjonen er blitt noe verre. Det er en uoversiktlig situasjon. Vi hadde et merkbart jordskjelv i natt og opplever småskjelv hele tiden, sier Walther.

- Vi ser hvordan man fortsatt arbeider med den humanitære katastrofen etter tsunamien. Det er stor internasjonal oppmerksomhet om atomkraftverkene,

Ikke oppfordring Tirsdag ble det norske og nordiske reiserådet endret, og anbefalingen er nå å ikke dra til eller oppholde seg i Japan.

- Reiserådet er ingen oppfordring til å dra ut av Japan. Dette er et råd som er gitt i en usikker situasjon under en krise i utvikling. Hvis nordmenn i Japan er engstelige og vurderer å reise ut, bør de gjøre det. Trenger de bistand, er det fullt mulig å få det, sier han.

Ingen masseevakuering Walther avkrefter meldinger om at franske og kinesiske myndigheter skal ha startet masseevakueringer fra Japan.

- Vi har ingen opplysninger som kan bekrefte at noen land har satt i gang en evakuering av sine statsborgere eller ambassader. Men i den situasjonen vi opplever nå, er det mange som frivillig reiser ut av Japan. Vi ser særlig at utenlandske familier med små barn velger å reise ut.

Franske myndigheter oppfordrer imidlertid franskmenn om enten å forlate Japan eller reise til områder sør for Tokyo.

Amerikanske atomeksperter tolket evakueringen av arbeidere fra atomkraftverket Fukushima Daiichi som et tegn på at japanerne gir opp å begrense skadene og forbereder seg på å renske opp etter en katastrofe.

Støtter japanske vurderinger Få timer etter var alle arbeiderne på plass. Norges ambassadør viser til uttalelser fra sin amerikanske kollega, som igjen viser til andre eksperter som sier seg helt enig i opplysningene som kommer ut fra offisielt hold i Japan.

- Amerikanerne sier at Japan gjør de riktige tingene ved Fukushima Daiichi. Det er ubetydelig med radioaktivitet også innenfor de evakuerte områdene. Skulle det bli en utvikling som er helsefarlig, vil man selvfølgelig få det fram, sier Walther.

Mens norske medier forlater et Japan i krise, styrker utenrikstjenesten kriseteamet på en døgnbemannet ambassade. Eksperthjelp fra Statens strålevern, politi og UD-bemanning fra andre ambassader var ventet til Tokyo i løpet av kvelden lokal tid onsdag.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling