- Uaktuelt å forby pappvin

Thomas Breen fra Arbeiderpartiet kaller Senterpartiets pappvinutspill tøvete.

TULL: Helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Thomas Breen mener Kjersti Toppe kommer med et tullete debattforslag. Foto: Jacques Hvistendahl
TULL: Helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Thomas Breen mener Kjersti Toppe kommer med et tullete debattforslag. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skriver Dagbladet at nestleder i Stortingets Helse- og omsorgskomité, Kjersti Toppe ønsker debatt om pappvin bør forbys. Thomas Breen (Ap), Andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen, ber Toppe legge debatten dø først som sist.

- Dette kommer aldri til å skje, sier Breen til Dagbladet.

- Tøvete debatt
Kjersti Toppe sier til Dagbladet at hun anser et slikt forbud som urealistisk, men mener det er på høytid med en debatt om dette, for å dempe kjøpet av store mengder alkohol. Det mener Breen er en helt feil måte å drive ruspolitikk på.

- Det blir helt tøvete å diskutere noe som aldri kommer til å bli en realitet. Dette er ikke noe Arbeiderpartiet ønsker, og regjeringen vil aldri fremme et slikt forslag, sier Breen.

Thomas Breen (Ap) sier at han kjenner Kjersti Toppe (Sp) og hennes standpunkter godt fra komitéarbeidet, og at utspillet om pappvinen forstyrer andre viktige debatter de kunne fremmet om rusproblematikken.

- Vi er alle opptatt av å hindre misbruk, men et slikt utspill skaper kun støy, mener Breen.

- Pappvin skal ikke bli dyrt
«Pappvin kan føre til økt forbruk fordi det gir anledning til å ta et glass vin eller flere oftere, fordi man ikke trenger å åpne en flaske.» Slik advares det mot pappvin i rusmeldingen regjeringen la frem fredag.

Regjeringen rettet særskilt oppmerksomhet mot at omsetningen av vin er mer enn fordoblet de siste 20 årene, og at en betydelig del av salget er knyttet til pappvin.

- Om vi ikke går inn for et forbud burde i hvert fall pappvin bli dyrere enn vin på flaske. Det er helt unaturlig at en skal bli premiert for å kjøpe større mengder vin. Slik er det ikke i avgiftspolitikken ellers, og slik bør det ikke være med pappvin heller, mener Kjersti Toppe (Sp).

Det er heller ikke Thomas Breen (Ap) enig i.
- Vi henviser kun i stortingsmelding til at man tenderer til å drikke mer vin når den er på kartong. Det betyr ikke at er aktuelt å forby pappvinen eller gjøre den dyrere med øke avgiften. Det som er viktig er å fokusere på forebygging, og opplyse ungdom om faren ved å begynne drikke tidlig, sier Breen.

- Avgifter skal brukes
Toppe mener Breen ikke har dekning for å hevde at det ikke skal gjøres noe med avgiftene på pappvin.

- Rusmeldingen er tydelig på at avgiftssystemet skal brukes. Regjeringen problematiserer selv økningen i vinsalget der kartongvin står for brorparten av salget, sier Toppe til Dagbladet.

MOT PAPPVIN: Kjersti Toppe (Sp) er opptatt av vi skal slutte å drikke pappvin.
MOT PAPPVIN: Kjersti Toppe (Sp) er opptatt av vi skal slutte å drikke pappvin. Vis mer

Hun er likevel optimistisk til et videre samarbeid med Breen.
- Arbeiderpartiet  har tidligere hatt stolte tradisjoner for å kjempe sammen med avholdsbevelsen for å redusere alkoholens skadevirkninger. Derfor er jeg sikker på at vi blir enig om en avgiftspolitilkk på alkohol som vil bidra til å redusere vinforbruket. Da kommer vi ikke utenom å vurdere dagens ordning der vi i praksis gir kvantumsrabatt på alkohol, mener Toppe.

Senterpartiet ungdom raser
Senterungdommen er dypt uenig i Senterpartiets ruspolitiske talskvinne Kjersti Toppe om å forby pappvin. Leder Sandra Borch går hardt ut mot debattforslaget og mener det bør være andre ting som er viktigere å fronte i en rusmelding enn et forbud av pappvin.

- «Dette er et latterlig forslag som bare fører til irritasjon hos folk. Dessuten tror jeg ikke dette tiltaket vil føre til mindre alkoholproblemer. De som dessverre har slike problem får tak i den alkoholen uansett, og vil nok drikke annet enn vin.»

Borch mener det ikke er vin som er hovedårsak til alkoholproblemene som finnes i dagens samfunn, og mener andre tiltak bør debatteres først.

- Hvor mange er det ikke som har en dunk vin stående hjemme i skapet, det må da være mye bedre å ta seg et glass av denne enn å åpne en flaske å måtte drikke hele. Mange drikker i dag et glass vin til maten eller til kvelds. Det må de få lov til, mener lederen av Senterungdommen.

REAGERER  Leder i Senterungdommen, Sandra Borch reagerer sterkt på forslaget fra moderpartiet. 
Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
REAGERER Leder i Senterungdommen, Sandra Borch reagerer sterkt på forslaget fra moderpartiet. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX Vis mer