Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mulla Krekar:

- Uaktuelt å stikke av

Sier det ville være å bekrefte anklagene.

Oslo  20161124.
Mulla Krekar ble i Oslo tingrett torsdag framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20161124. Mulla Krekar ble i Oslo tingrett torsdag framstilt for varetektsfengsling på grunn av fare for at han vil unndra seg rettsforfølgelse i Italia. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ville sånn sett bli en seier for dem som skapte Krekar-saken, sa Krekar i retten.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ber om at mulla Krekar varetektsfengsles i åtte uker. Begrunnelsen er unndragelsesfare.

Møteplikt og fotlenke

Krekar sier han vil akseptere å bli pålagt møteplikt for politiet i påvente av at prosessen avsluttes. Han viser også til at passet hans er beslaglagt av politiet, og at han frivillig ga det fra seg da han ble bedt om det.

Krekar sier han også vil akseptere fotlenke, selv om norsk rett så langt ikke har godtatt dette som varetektssurrogat.

- Jeg kommer til å akseptere alt som er lovlig og rettslig i dette landet. I løpet av de 25 årene jeg har bodd i Norge, har jeg aldri brutt noen lov, selv ikke veitrafikkloven, sa Krekar i retten.

Mulla Krekar ble imidlertid dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen ble senere redusert til to år og ti måneder av Borgarting lagmannsrett.

Meling tror ikke på utlevering

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling sa før rettsmøtet at han ikke tror Krekar blir utlevert til Italia, slik italienske myndigheter ønsker.

- Jeg kan ikke slutte å tro på at vi til slutt får en riktig avgjørelse i denne saken. Jeg kommer til å kjempe til etter at Krekar sitter på flyet, og etter det også, sa Meling før rettsmøtet i Oslo tingrett torsdag.

Mulla Krekar ble pågrepet onsdag for å hindre at han går i skjul for å slippe utlevering til Italia.

Unødvendig

Høyesterett fastslo onsdag at den omstridte islamisten kan utleveres til Italia, hvor han er siktet for terrorplanlegging. Kort tid etter at kjennelsen fra domstolen ble kjent, ble den 60 år gamle islamisten pågrepet av politiet.

- Fengslingsbegjæringen er unødvendig, og Krekar motsetter seg den, sa Meling til NTB rett før Krekar kom inn i retten.

- Det er ingen grunn til at uskyldige mennesker skal sitte i fengsel. PST har kjent Krekar i 14 år. Han har stilt på alt han er bedt om å møte på, dette viser om ikke annet at PST ikke lærer av erfaring, sa Meling.

Om veien videre, om Krekar skulle bli fengslet, sier Meling at de vurderer å gå til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

- Vi vurderer et sivilrettslig spor, et gjenopptakelsesspor og flere andre ting. Det er mye som må prøves for at Norge ikke skal få en sort flekk på sitt rulleblad når det gjelder menneskerettigheter.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!