Uaktuelt med etiske retningslinjer

Regjeringen strammer i revidert nasjonalbudsjett kraftig inn på Oljefondets muligheter til å investere i tvilsomme selskaper, men det er ikke aktuelt å innføre reine etiske retningslinjer. Det opplyser finansminister Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den såkalte uttrekksmekanismen vil bli utvidet, og skal gjelde selskaper som bryter folkerettslige prinsipper og konvensjoner, som ILOs konvensjon om barnearbeid, FNs barnekonvensjon og forbud mot landminer og kjemiske og biologiske våpen, sier Foss.

Han sier at det har vært avgjørende å få regler som er entydige og klare, slik at Norges Bank som forvalter skal unngå å foreta skjønnsavgjørelser og politiske vurderinger.

- Etiske retningslinjer vil gi et for stort rom for skjønn, sier Foss. Og viser til at en kjent «svensk bilfabrikk» eies av et amerikansk bilfirma som står på Magasinets liste over etiske verstinger.

Tvilsomme aksjekjøp: Dagbladets Magasinet brakte i går en omfattende dokumentasjon av at Oljefondet har investert milliarder av kroner i ytterst tvilsomme selskaper. Aksjene var kjøpt i selskaper som direkte eller indirekte produserte atomvåpen, landminer og annet krigsmateriell, i tillegg til selskaper som knyttes til barnearbeid, slavearbeid og handel med militærjuntaen i Burma.

- I Dagbladets artikler nevnes en rekke våpenprodusenter, også missilprodusenter - selv om Norge selv er missilprodusent. Slik lovlig virksomhet verken vil vi, eller kan vi, utelukke, sier finansministeren.

Dobbeltmoral: Han peker på at flere selskaper som vi samarbeider med i Nordsjøen, også står på lister over etisk tvilsomme selskaper.

- Det ville være dobbeltmoralsk å utelukke disse selskapene. Dessverre er det slik at vi i den globale økonomien ikke kan unngå å komme i kontakt med det som er vondt og leit, sier Foss.

Foss opplyser også at Norges Bank nå skal engasjere et frittstående konsulentselskap som fortløpende skal vurdere Oljefondets aksjeinvesteringer.

Ingen garanti: - Vi må likevel regne med at det kan dukke opp nye eksempler på investeringer i selskaper som er knyttet til ulovlig virksomhet. Eierforhold og strukturer i den globale økonomien er uoversiktlige og uhyre kompliserte, sier han.

De nye retningslinjene er utarbeidet i nært samarbeid med Folkerettsrådet, som ble opprettet for å skape klare regler for Oljefondets investeringer.

Det skal investere 40 prosent av fondet, pr. i dag mange hundre milliarder kroner, i aksjer i utenlandske selskaper.