KAOS:  Slik så det ut under fengslingsmøtet i terrorsaken i juli. Når rettssaken starter, er det ventet et tilsvarende presseoppbud, i tillegg vil er rektordstort antall fornærmede være represntert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KAOS: Slik så det ut under fengslingsmøtet i terrorsaken i juli. Når rettssaken starter, er det ventet et tilsvarende presseoppbud, i tillegg vil er rektordstort antall fornærmede være represntert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Uaktuelt med rettssak i Spektrum

Partene vil unngå underholdningsarenaer i tidendes største norske rettssak i fredstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spørsmålet om hvor rettssaken mot Anders Behring Breivik skal avholdes, var et av temaene da representanter for bistandsadvokatene, påtalemyndigheten og forsvarerne i terrorsaken møttes i Oslo tingrett i ettermiddag.

- Det er bred enighet blant alle partene om at vi vil ha gjennomført rettsaken i løpet av første halvår 2012. Det er også enighet om at man ønsker å gjennomføre rettssaken i Oslo tingrett, sier sorenskriver Geir Engebretsen.

Vil ikke ha idrettshall Straffesaken vil få et omfang som ikke likner noen annen rettssak her til lands. Etter norsk rettspraksis de siste årene skal erstatningssøksmålene fra fornærmede og pårørende behandles parallelt i samme rettssal. Minst 1500 personer må derfor ha mulighet til å delta. 

Tidligere nevnte lokaler som Oslo Spektrum og Telenor arena er likevel uaktuelt.

- Det har vært nevnt som alternativer å ha det i Oslo spektrum eller en idrettshall, men vi ønsker å så sant det lar seg gjøre ha det i Oslo tingrett, sier Egenbretsen.  

Som Dagbladet tidligere har skrevet vil den endelige løsningen trolig innebære at deler rettssaken skjer per video. 

- Tinghusene rundt i landet har videoutstyr, og dessuten er jo fornærmede og deres bistandsadvokater spredt over hele landet. En slik løsning vil også frita ofre for belastningen med å være tilstede i samme rom som tiltalte, sier Engebretsen. 

Kan skille ut erstatningssakene Et annet tema som ble tatt opp i dag var muligheten for å ta de mange erstatningssakene utenfor selve rettssaken og heller behandle disse sivilt. Et alternativ er at Statens kontor for voldsoffererstatning håndterer disse.

Det ble informert på møtet om at tiltalen trolig vil være klar i november 2011.  

Andre praktiske aspekter ved den største norske rettsaken i fredstid ble også diskuter i dag.

- Vi har blant annet diskutert hvordan vi skal gjøre det hvis et av vitnene ikke ønsker at min klient skal være til stede. Da må vi finne løsninger på dette på forhånd, sier terrorsiktedes forsvarer Geir Lippestad. 

Sikta har så langt ikke kommet med noen spesielle krav i forhold til rettsaken.

- Det spesielle med min klient er at han ikke anerkjenner det norske rettssystemet, men han forstår at det blir en rettssak. Hans eneste ønske her er at det blir en åpnet rettssak.