- Uansett er han ekstrem

AUF bryr seg mer om holdningene enn tilstanden til Breivik.

OPP TIL RETTEN:  AUF-leder Eskil Pedersen er mer opptatt av holdningene enn tilstanden til den terrortiltalte.
OPP TIL RETTEN: AUF-leder Eskil Pedersen er mer opptatt av holdningene enn tilstanden til den terrortiltalte.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tar rapporten til orientering. Om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke er nå opp til retten å bestemme, og det er ikke riktig av AUF å mene noe om det. Uansett utfall er det viktig å huske de politisk ekstreme holdningene som ligger bak angrepet. Og som må bekjempes, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

I dag ble det klart at de nyoppnevnte rettspsykiaterene Terje Tørrissen og Agnar Aspaas har erklært den terrortiltalte Anders Behring Breivik tilregnelig. Stikk i strid med rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim sin konklusjon om at Breivik var psykotisk og utilregnelig.

 VIL HA SVAR : Leder av Buskerud AUF, Niklas Tokerud ønsker at de berørte får svar under 22.juli-rettsaken. Her sammen med Sps Per Olaf Lundteigen. Foto: Per Flåthe.
VIL HA SVAR : Leder av Buskerud AUF, Niklas Tokerud ønsker at de berørte får svar under 22.juli-rettsaken. Her sammen med Sps Per Olaf Lundteigen. Foto: Per Flåthe. Vis mer

Vil ha svar i retten
Med to sprikende sakkyndigerapporter håper leder i AUF i Buskerud Niclas Tokerud at de nå at de i hvert fall vil få en rettsak som gir de berørte ungdomspolitikerene noen svar.
 - Mange av våre medlemmer følger rettsaken, og de følger også dagens avgjørelse tett. Det mange av våre medlemmer er mest opptatt av er å vite mer om årsaken til angrepet. Jeg håper at rettsaken i hvert fall kan gi svar på noe av det som er så uforståelig for mange av oss, sier Tokerud.
Han føler seg likevel trygg på at Behring Breivik vil være innestengt resten av livet.

 - Jeg er ingen psykiater men jeg stoler på det norske rettsvesenet, og at resultatet uansett vil være at han alltid vil holdes unna samfunnet, sier Tokerud.

Ikke overrasket
Leder i AUF Oslo Vegard Wennesland er ikke spesielt overrasket over konklusjonen i den den andre psykiatriske vurderingen som ble lagt frem i dag. For han pekte det i denne retningen etter all den offentlige debatten som har vært etter at den først sakkyndigrapporten ble offentliggjort. Wennesland mener at det uansett at det viktigste er å ta tankene bak angrepet på alvor.
 - Uavhengig av avgjørelsen er det en politisk ideologi som ligger bak disse gjerningnene, som vi AUF kjempe desto sterker mot nå etter 22.juli.
Han føler seg også trygg på at han aldri vil møte den terrortiltalte på gata. Han stoler på at om man blitt dømt skyldig for å utført terror på norsk jord vil man bli innesperret resten av livet.

 - Jeg tror ikke det er reelt at han vil klare å rømme uansett hvilken institusjon han blir dømt til å sone i, sier Wennesland.

 VIL KJEMPE: Leder i Oslo AUF Vegard Wennesland vil kjempe mot de ekstreme holdningene som står bak terrorhandlingene 22.juli. Foto: Thomas Rasmus Skaug
VIL KJEMPE: Leder i Oslo AUF Vegard Wennesland vil kjempe mot de ekstreme holdningene som står bak terrorhandlingene 22.juli. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Ikke alle i AUF er like opptatt av å følge prosessen rundt 22.juli-rettsaken, forteller Wennesland.
 - Noen ønsker å følge rettsaken for å lukke et kapittel å komme seg videre i livet, men for andre er ikke disse avgjørelsene og fengslingsmøtene like viktige.