- Uansett hva IS tror de oppnår ved å drepe amerikanere som Steven, så feiler de

Videoen bekreftes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På pressekonferansen president Barack Obama og Estlands president Toomas Henrik Ilves nettopp avsluttet, kom det fram at den brutale henrettelsesvideoen av Steven Setloff (31), bekreftes av amerikanske myndigheter.

-  Våre bønner i dag er med familien til Steven Sotloff. I natt fikk vi bekreftet at Steven ble tatt fra oss på brutalt og voldelig vis. Vi kan ikke fatte og begripe hvor tungt det er for familien, moren og den nærmeste familien spesielt - og vi sørger med dem i dag, sier Obama.

- Det var Steven som elsket Islam Selv om pressekonferansen i hovedsak handlet om hvordan USA vil forsikre de baltiske landene om trusselen fra Russland tas på alvor, var det knyttet spenning rundt om Obama kom til å nevne den direkte skylda han gis i terrorgruppa IS' siste halshugging-video.

DREPT: Henrettelsen av den amerikanske journalisten Steven Sotloff, bekreftes. Foto: REUTERS/Islamic State via Reuters
DREPT: Henrettelsen av den amerikanske journalisten Steven Sotloff, bekreftes. Foto: REUTERS/Islamic State via Reuters Vis mer

- Jeg er tilbake, Obama, sa mannen like før han skar hodet av journalisten Sotloff, to uker etter at journalistkollega James Foley ble halshugget.

- IS sier de dreper for å forsvare sin religion, men det var Steven som elsket Islam. Uansett hva drapsmennene tror de oppnår ved å drepe amerikanere som Stephen, så feiler de, sier Obama.

- Alle amerikanere synes det de gjør er forkastelig, og vi vil ikke bli skremt av deres trusler. Det bare styrker vårt ønske om å kjempe videre mot dem.

LES OGSÅ: Steven bli drept av folket han elsker.

Styrke militæret mot IS Under spørsmålsrunden etter talene, ble det stilt mange spørsmål rundt hvordan USA skal bekjempe terrororganisasjonen.

HOLDER PRESSEKONFERANSE: Obama og Toomas Henrich. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB/NTB Scanpix
HOLDER PRESSEKONFERANSE: Obama og Toomas Henrich. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB/NTB Scanpix Vis mer

- Et av våre mål er å gå sammen med andre land ved å blant annet styrke den militære kapasiteten, slik at vi kan gjøre IS til et mer håndterbart problem. Vi må ha viljen og kapasiteten til å gjøre det, sa og nevnte at han håper NATO-konferansen i Wales vil være en plattform for slike diskusjoner.

- Dette er bare fortsettelsen av et problem vi har sett særlig etter 11. september - men også før. Vi må bekjempe denne kreften, som også er destruktiv rundt den arabiske verden, Midtøsten, nord-afrikanske land og andre nasjoner som konstant trues med å bli drept.

- Det er så alvorlig at de ikke får mat, og så alvorlig at de ikke få noen plass i verdens næringsliv - på grunn av holdningene og handlingene til en veldig liten del samfunnet, sier han.

«Arrogant utenrikspolitikk» Da Ilves og Obama gikk på talerstolen på slaget 11, var det Estlands president som begynte. Det tok ikke lang tid før han tok opp terrorganisasjonens nye henrettelsesvideo, som ble publisert tirsdag.

- Vi står sammen med USA om å fordømmer de barbariske handlingene til IS, sier han.

MØTES: Barack Obama og Estlands president Toomas Hendrik møttes i dag i Kadriorg Palace i Tallinn. Foto: REUTERS/Larry Downing/NTB Scanpix
MØTES: Barack Obama og Estlands president Toomas Hendrik møttes i dag i Kadriorg Palace i Tallinn. Foto: REUTERS/Larry Downing/NTB Scanpix Vis mer

Obama er Estland landet i én dag, på vei til NATO-toppmøtet som skal holdes i Wales.

I IS-videoen fikk presidenten skylda for henrettelsen av amerikaneren.

- Jeg er tilbake på grunn av din arrogante utenrikspolitikk mot Den islamske stat - på tross av våre advarsler, fortsetter mannen som er kledd i svart fra topp til tå.

Han er tilsynelatende den samme som snakket i videoen der Foley ble henrettet.

- Så lenge dine raketter fortsetter å treffe våre folk, vil våre kniver fortsette å treffe halsen til dine, sier mannen med britisk aksent.

Dagbladet følger pressekonferansen.