- Uansett hvor lenge en seksualforbryter er i fengsel, har ikke straffen virkning om han ikke følges opp personlig

- Vi tar ikke behandlingen og rehabiliteringen på alvor, mener overgrepsekspert.

SIKTET: Dette bildet av en 49 år gammel mann ble sendt ut etter en voldtekt ved Kirkeristen i Oslo i sommer. Mannen er tidligere domfelt for tre voldtekter, og er nå sikter og varetektsfengslet for voldteken i Oslo 31. juli. Foto: Politiet
SIKTET: Dette bildet av en 49 år gammel mann ble sendt ut etter en voldtekt ved Kirkeristen i Oslo i sommer. Mannen er tidligere domfelt for tre voldtekter, og er nå sikter og varetektsfengslet for voldteken i Oslo 31. juli. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i dag om voldtektsofferet Heidi Helene Hansen (41) (krever Dagbladet Pluss-innlogging) som ble voldtatt da hun var 14 år gammel i 1987.

Den 49 år gamle gjerningsmannen er to ganger dømt for voldtekt. I 1988 fikk han tre år i fengsel og fem års sikring for voldtekten av Hansen og en annen jente (16), samt flere tilfeller av vinningskriminalitet. 27. august 1991 ble han nok en gang dømt for voldtekt, samt besittelse av hasj. Da fikk mannen fire år og seks måneder i fengsel med fem års sikring.

Nå er han siktet for en voldtekt ved et serveringssted ved Kirkeristen i Oslo sentrum 31.juli. Dagbladet skrev om en 59 år gammel mann som etter nesten 30 år bak murene for et drap og flere voldtekter slapp ut. I juli kom meldingen om at han hadde blitt pågrepet igjen og siktet for voldtekt i Horten

Seniorforsker Jim Aage Nøttestad St. Olavs hospital i Trondheim er kritisk til manglende oppfølging av seriesexforbrytere.

- Så lenge vi ikke klarer å ha et aktuelt behandlingapparat som kan fange opp verstingene og de som har størst risiko, så er vi for dårlige, sier Nøttestad.

Store mangler Nøttestad, som blant annet er rettspsykiatrisk sakkyndig og har publisert en rekke artikler om seksuelle overgrep, har lest dagens oppslag i Dagbladet. Han opplever at mange av seksualforbrytelsene som skjer i Norge er gjort av gjengangere - enten det er overfallsvoldtekter eller overgrep mot barn - men spesielt ved overfallsvoldtekter.

- Vi må bli flinkere til å fange opp hvor stor sannsynlighet det er for at denne mannen vil gjennomføre en lignende forbrytelse seinere, og som sier noe om behovet for behandling for å redusere denne risikoen.

- Der har vi som samfunn store mangler, og vi bommer rett og slett, sier Nøttestad.

Han sier jurister og domstoler ofte vurderer risikoen eller farligheten til en gjerningsmann, men mener det alt for sjeldent gjøres noe for å redusere denne.

Må følges opp Han sier det ofte er flere forhold som gjør at seksualforbrytere begår overgrep.

- Det kan være personlighetsmessige, rusmessige eller strukturelle forhold. Disse er vi alt for dårlig til å fange opp, og vi har ikke et apparat som stiller opp, sier han.

Han er sterkt kritisk til at han mener seksualforbrytere ikke følges opp personlig.

- De personlige forholdene hos vedkommende endrer seg ikke av å være i fengsel. Om personen holder inne i ett år, to år eller åtte år og det ikke jobbes med det personlige, har ikke fengselsstraffen noen virkning, sier han.

- Er ikke rehabilitering kjernen i norsk kriminalomsorg?

- Jeg mener samfunnet svikter i oppfølgingen av seksualforbrytere, og gjengjeldelsesaspektet er langt på vei det vikigste. Det eneste vi oppnår med lange fengselsstraffer for seksualforbrytere, er at de ikke kan være aktive i perioden, sier Nøttestad.

KRITISK: Jim Aage Nøttestad mener vi har feilet når vi ikke klarer å følge opp seksualforbrytere. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
KRITISK: Jim Aage Nøttestad mener vi har feilet når vi ikke klarer å følge opp seksualforbrytere. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer