Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uansett hvor vi snudde oss, så var det noe som sto i brann

Andre Heggland så flammene sluke hus etter hus i Lærdal.

 STORBRANN:  Politiet har satt i gang en storstilt evakuering i Lærdal. En brann sprer seg gjennom den tette trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri. Foto: Arne Veum / NTB scanpix
STORBRANN: Politiet har satt i gang en storstilt evakuering i Lærdal. En brann sprer seg gjennom den tette trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri. Foto: Arne Veum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 30 hus er totalskadd etter det brøt ut brann i Lærdal kommune i går kveld.

Andre Heggland ble i natt vitne til den destruktive brannen som nå feier gjennom kommunen.  Han sier han aldri har sett noe lignende.

- Det var veldig dramatisk. Uansett hvor vi snudde oss, så var det noe som sto i brann. Jeg har aldri sett så mange utrykningskjøretøy før. Det var en kombinasjon av blålys og flammer, overalt, sier Heggland til Dagbladet.

Banket på dører 90 personer har så langt blitt innlagt med mulige røykskader etter brannen, som har spredd seg med rasende fart gjennom bebyggelsen. I tillegg er strømmen borte og telefonnettet nede i området.

- All strømmen i området hadde gått, så sentrum var mørklagt. Røde Kors gikk med hodelykter og banket på dører for å se om folk var hjemme, sier Heggland til Dagbladet.

Han sier at politiet hadde sperret av området, så folk ikke skulle nærme seg brannen.

Evakuering
Politiet har satt i gang storstilt evakuering av Lærdalsøyri, som ligger vest i Lærdal kommune. Ordføreren i Lærdal, Jan Geir Solheim (Sp), sier han selv har vært med og knust dører for å få ut folk. Brannvesenet frykter at hele sentrum kan brenne ned og gå tapt i brannen.

- Vi har ikke kontroll. Brannen sprer seg stadig, og vi kjemper med alle tilgjengelige mannskaper, sier Jan Gunnar Holvik, vaktleder ved 110-sentralen i Sogn og Fjordane, til Dagbladet i natt.

Forsvaret er også koblet inn, og har sendt to Bell-helikoptre og seks røykdykkere til Lærdal.

-Vi bistår i slukningsarbeidet. Tidligere har vi også brukt en Sea King til å frakte helsepersonell og brannfolk fram til stedet, sier Eystein Kvarving ved pressekontoret til Forsvaret.

 TRUENDE:  Brannen er fremdels ikke under kontroll og truer flere hus i trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri. Foto: Arne Veum / NTB scanpix
TRUENDE: Brannen er fremdels ikke under kontroll og truer flere hus i trehusbebyggelsen i Lærdalsøyri. Foto: Arne Veum / NTB scanpix Vis mer

Flere personer er fraktet til sykehus, mens folk også evakueres folk til Håbakken kafé, Aurland fjordhotell og ungdomshusene på Ljøsne og Tønjum.
Det eneste som var å se, var flammer og blålys.

 EVAKUERES:  Flere hus har brent ned og mange hundre mennesker er evakuert fra Lærdal etter storbrann natt til søndag. Foto: Arne Veum / NTB scanpix
EVAKUERES: Flere hus har brent ned og mange hundre mennesker er evakuert fra Lærdal etter storbrann natt til søndag. Foto: Arne Veum / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart