Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uansett om jeg har 35 år i fengsel bak meg, så har jeg sonet og gjort opp for meg

Nå forklarer 60-åringen seg om voldtektsanklagene.

AKTOR OG ADVOKAT: Advokat Vibeke Hein Bæra og aktor Håvard Kalvåg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
AKTOR OG ADVOKAT: Advokat Vibeke Hein Bæra og aktor Håvard Kalvåg. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDRE VESTFOLD TINGRETT (Dagbladet): Den 60 år gamle mannen står tiltalt for å ha voldtatt ei kvinne i 40-åra i Horten i Vestfold i fjor vår, fire uker etter at han slapp ut etter å ha sonet en drap- og voldteksdom på 21 år. 

Han nekter straffskyld.

- Kledde seg naken De siste timene har den fornærmede forklart seg om hva hun mener skjedde den aktuelle kvelden og natta i juni i fjor. Hun sier hun gråtende og avkledd nedentil ble tvunget til å utføre oralsex på mannen hun møtte på en bare noen timer tidligere. 

Hun sier hun tror hun ble dopet ned, fordi hun ikke husker noe av hendelsesforløpet og hvordan de to kom seg fra baren og hjem til hans leilighet.  

- De har to vidt forskjellige virkelighetsoppfatninger. Han gleder seg til å forklare seg, sa advokat Vibeke Hein Bæra til Dagbladet før tiltalte inntok vitneboksen.  

Tiltalte får spørsmål om hvordan han opplevde episoden i leiligheten.

Han forteller at kvinnen hadde kledd av seg nedentil og lagt seg på senga. Om hun «skulle hvile eller hvorfor hun la seg», vet han ikke. Aktor minner mannen på at han i politiavhør har forklart at det seksuelle mellom de to startet omtrent med en gang de kom hjem til ham.

- Vi gikk inn i stua De to forsøkte å ha sex, men tiltalte fikk ikke ereksjon. Kvinnen skal deretter ha kledd på seg, mens mannen tok på seg boksershortsen sin, ifølge forklaringen.

RETTSSAL 3: Saken pågår i Nordre Vestfold Tingrett i Horten. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
RETTSSAL 3: Saken pågår i Nordre Vestfold Tingrett i Horten. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Så gikk vi inn i stua. Der sugde hun meg. Frivillig. Det var ikke snakk om tvang. Hun sa noe sånt som «siden du ikke fikk det til, så kan jeg suge deg». 

Det gikk heller ikke. 

- Så da reiste hun seg opp og spaserte ut, sier han. 

- Hva er det som gjør at du mener det hele var frivillig? spørs advokat Hein Bæra. 

- Måten hun sa det på, at hun kunne suge meg fordi jeg ikke fikk det til på andre måter, det betrakter jeg som at det var frivillig. Jeg er helt sikker på at hun sa det, sier han. 

- Blank løgn - Hadde du lagt noe i drinken hennes? 

- Nei. Det har jeg ikke gjort. Jeg hadde ingen tabletter eller noe på meg, sier han. 

KRIMINELL FORTID: Den nå 60 år gamle mannen har sittet inne i til sammen 30 år.  Her er Dagbladet i november 1994, da mannen var tiltalt for voldtekt og drap. Tiltalen han nå må svare for, skal imidlertid behandles uten å legge vekt på forhistorien hans, påpeker aktor. Faksimile: Dagbladet
KRIMINELL FORTID: Den nå 60 år gamle mannen har sittet inne i til sammen 30 år. Her er Dagbladet i november 1994, da mannen var tiltalt for voldtekt og drap. Tiltalen han nå må svare for, skal imidlertid behandles uten å legge vekt på forhistorien hans, påpeker aktor. Faksimile: Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du om at hun oppfattet det som voldtekt? spør Hein Bæra. 

- Det er blank løgn. Det har vært en del sammensvergelser for å få meg bort fra Horten. Det er så enkelt som jeg sier, at de visste om meg før jeg ble løslatt. Da begynte bråket. «Sånne kjeltringer vil vi ikke ha her.» Folk var på døra mi. Det var på nippet til å bli bråk, forteller 60-åringen. 

Advokat Hein Bæra spør hvorfor retten skal tro på ham. 

- Hvorfor skal de ikke tro på meg? Det er like klart for meg som om det skulle vært i går, akkurat det der. Jeg blir litt irritert på meg selv, fordi det der er blank løgn. Det kunne vært for to dager siden. Det irriterer meg noe grassalt at det er løgn, sier han. 

- Kanskje, jeg har ikke bevis, men kanskje det er en historie hun forteller for å bli kvitt meg. Den tanken dukker opp, sier han. 

- Sonet og gjort opp Han sier han ville akseptert et «nei», dersom kvinnen skulle sagt det. 

- Hva tenker du om det du er domfelt for og at du er tiltalt for en ny sak nå? spør advokat Hein Bæra. 

I RETTEN: Advokat Vibeke Hein Bære og statsadvokat Håvard Kalvåg, som er rettens aktor. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
I RETTEN: Advokat Vibeke Hein Bære og statsadvokat Håvard Kalvåg, som er rettens aktor. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke stolt av det. Uansett om jeg har 35, 36, 37 år i fengsel bak meg, så har jeg sonet og gjort opp for meg. Det er slik jeg synes folk burde tenke, ikke dra opp gamle saker. Jeg blir aldri kvitt fortida, men det er ikke vits å dra den opp. 

Oppfattet du at hun visste noe om deg, da du slapp ut? spør aktor Håvard Kalvåg. 

- Nei, det kan jeg ikke si noe om. Det var drikking og mye rør. Jeg sa det garantert ikke, sier han når aktor spør om han fortalte henne at han hadde sonet for drap og voldtekt. 

Vitneforklaringer Retten får høre fra fire vitner, to naboer, en politibetjent som kom til stedet etter hendelsen natt til 28. juni i fjor, og et familiemedlem av kvinnen. Den ene forteller at han møtte fornærmede, som han beskriver som hysterisk og redd, etter den angivelige voldtekten. Politikvinnen som avhøres, forteller at kvinnen vekslet mellom sinne, redsel og gråting, da politiet kom til stedet. 

- Hun sa hun hadde blitt med ham hjem og at han plutselig hadde klikka. At han hadde truet med å drepe henne med en pistol han hadde hjemme på rommet sitt. På spørsmål om hvorfor, sa hun at det var fordi hun ikke ville fullføre sex eller samleie. 
- Fikk du inntrykk om hun snakket sant eller om dette var noe hun fant på? spør aktor Håvard Kalvåg. 

- Jeg fikk inntrykk av at noe hadde skjedd, men hva synes jeg er vanskelig å si. 

«Da er jeg redd for å dø» Den andre naboen forklarer at hun våknet den aktuelle natta av bråk fra leiligheten omtrent hundre meter unna hennes. Hun sier hun så at en mann iført bare shorts, snakke med den fornærmede kvinnen. 

- Så hørte jeg hun sa til ham «kan du hente veska mi?». «Det kan du gjøre selv», svarte han. Da sa «jeg er redd for å dø». Jeg gikk på toalettet, og da jeg kom tilbake var de to borte. 

En kvinne som jobbet på puben der de to var sammen før den angivelige voldtekten, forklarer seg tirsdag ettermiddag.

Hun sier at hun så de to sitte sammen og prate.

PÅ HVER SIN SIDE: Den fornærmede kvinnen sitter ved siden av bistandsadvokat Helge Hjetland, til venstre, mens den tiltalte har sittet ved siden av advokat Vibeke Hein Bæra, til høyre i bildet. Rettspsykiater Pål Abrahamsen følger med. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
PÅ HVER SIN SIDE: Den fornærmede kvinnen sitter ved siden av bistandsadvokat Helge Hjetland, til venstre, mens den tiltalte har sittet ved siden av advokat Vibeke Hein Bæra, til høyre i bildet. Rettspsykiater Pål Abrahamsen følger med. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Hun drakk veldig sakte, kanskje en halvliter på én time. Det så ikke ut som hun ble full. 

- Så du noe annet? spør aktor. 

- Jeg så at hun ga ham et kyss. På munnen. Et veldig raskt kyss, sier hun. 

I avhør har servitøren fortalt at hun så de to forlate baren sammen. Det husker hun ikke nå, men i avhør sa hun at hun oppfattet at det skjedde uten dramatikk. 
LES OGSÅ: Fengselet har aldri turt å prøveløslate ham. Neste uke slipper han ut etter 21 år bak murene  

LES OGSÅ: Mann (59) satt nesten 30 år i fengsel for drap og voldtekt. Nå er han siktet for å ha voldtatt på nytt  

LES OGSÅ: - Det å si at han er for farlig blir helt feil  

LES OGSÅ: Det er risikosport de luxe

BISTANDSADVOKAT: Helge Hjetland. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT: Helge Hjetland. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: Voldtektsofferet «Tone»: - Jeg har vondt av de andre ofrene, for hva de har vært gjennom 

LES OGSÅ: Voldtok og drepte, sonet 21 år og slapp ut igen: Nå må mannen (60) svare for ny voldtektsanklage

LES OGSÅ: - Han lurer på om det er et forsøk på å bli kvitt ham fra samfunnet, og om hun er et middel for å få ham bort 

SAKKYNDIG OG ADVOKAT: Pål Abrahamsen og forsvarer Vibeke Hein Bæra. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SAKKYNDIG OG ADVOKAT: Pål Abrahamsen og forsvarer Vibeke Hein Bæra. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!