MINIMAL ENDRING: Om sola skulle gå inn i en fase med aller minst aktivitet, vil det likevel ikke være nok til å kompensere for de menneskeskapte klimaendringene. Foto: NASA / NTB scanpix
MINIMAL ENDRING: Om sola skulle gå inn i en fase med aller minst aktivitet, vil det likevel ikke være nok til å kompensere for de menneskeskapte klimaendringene. Foto: NASA / NTB scanpixVis mer

Uansett om sola skulle bli på sitt mest ekstremt slappe, vil det ikke redde oss fra klimaendringer

Ny studie regner ut hva som vil skje ved «lille istid»-solaktivitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om sola når sitt minimums aktivitetsnivå, kan vi oppleve temperaturreduksjon mellom 0,4 og 0,8 grader i Norge, skriver forskere ledet av Det britiske meteorologiske instituttet. Studien er publisert i det Nature-tilknyttede onlinetidsskriftet Nature Communications.

Jorda blir varmere og varmere, og konklusjonene i FNs klimapanel femte hovedrapport er klare på at menneskelig aktivitet må begrenses om vi skal bevare planeten vår.

Et såkalt «worst case scenario» for menneskeskapte klimaendringer er en temperaturøkning på 6,6 grader celsius i forhold til førindustriell tid innen 2100. Det såkalte togradersmålet regnes av FNs klimapanel som et av de laveste projeksjonene for klimaendringer. Nå er kloden 0,85 grader varmere enn den var i 1880.

Samtidig har vi bevitnet et solmaksimum, der sola har hatt størst aktivitet. Nå er imidlertid solas aktivitet tilsynelatene på vei ned, og hvordan vil det påvirke klimaet rundt omkring på jorda?

Den lille istida Forskerne har brukt klimamodellen og regnet seg fram til hvilken innvirkning minimal solaktivitet vil ha på klima i de forskjellige regionene i verden.

Det er i Nord-Europa og nordøst USA hvor minimal solaktivitet ville hatt størst innvirkning på temperaturen, ifølge forskernes modeller. Gjennomsnittstemperaturen på jorda ved solminimum vil imidlertid bare synke med 0,1 grad, ifølge modellene.

Den mener vi kan nå aktivitet på sola som tilsvarer den lille istida, der man mener solaktiviteten var svært lav. Men uansett om sola skulle bli på sitt aller slappeste vil det altså ikke kunne kompensere for menneskeskapte klimaendringer.

- Vi kan ikke bli reddet av sola, dessverre, sier professor Adam Scaife, medforfatter av rapporten, til Reuters.

- Det er en ganske kul konklusjon. Det vil føre til en liten utsettele i oppvarmingen. I hvert fall en større variasjon temperaturmessig, sier forsker ved CICERO senter for klimaforskning, Bjørn Samset til Dagbladet.

Ekstremscenarioer Samset sier at effektene først og fremst hadde vært lokale, slik forskerne peker på. Han sier det er mange om og men i rapporten, men han synes likevel det er veldig interessante funn.

EKSPERT: Fysiker og forsker ved CICERO, Bjørn Stamset. Foto: NTB scanpix
EKSPERT: Fysiker og forsker ved CICERO, Bjørn Stamset. Foto: NTB scanpix Vis mer

- De har tatt for seg ekstremscenarioene, slik som at sola blir så slapp den bare kan, og tar også for deg det verste scenario i FNs klimarapport, som betyr at vi må ose ut så mye klimagasser vi bare kan i åra framover. Mye av dette de legger fram er under forutsetning av mange forskjellige ting, men det er veldig spennende resultater for den teoretiske forståelsen av klima, sier han.

Samset sier imidlertid man må være bevisst på begrensingene som finnes i klimamodellene. I utgangspunket gjetter forskerne hva som vil skje når sola blir slapp.

- Det er ikke noen ordentlige jordeksperimenter for å få sett hva som skjer. Det er matematiske modeller, som riktignok er veldig gode, men likevel har sine begrensninger. Det beste for oss hadde vært om klimaendringene kom etter vi hadde hatt gode klimaobservasjoner i 200 år, sier han.

Stamset peker likevel på at vi er den heldigste delen av verden, også om det ferske studiene projeksjoner skulle vise seg å være rett.

- Blir sola slappere, er vi heldige igjen. Vi får en liten utsettelse i oppvarmingen, men det er jo veldig liten effekt i forhold til hele endringen som foregår. Selv med den mest ekstremt slappe sola du kan tenkte deg, får du maks 20 prosent reduksjon på den mest ekstreme delen av verden. Sola redder oss ikke, sier Stamset.