Uansett om sola skulle bli på sitt mest ekstremt slappe, vil det ikke redde oss fra klimaendringer

Ny studie regner ut hva som vil skje ved «lille istid»-solaktivitet.

MINIMAL ENDRING: Om sola skulle gå inn i en fase med aller minst aktivitet, vil det likevel ikke være nok til å kompensere for de menneskeskapte klimaendringene. Foto: NASA / NTB scanpix
MINIMAL ENDRING: Om sola skulle gå inn i en fase med aller minst aktivitet, vil det likevel ikke være nok til å kompensere for de menneskeskapte klimaendringene. Foto: NASA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Om sola når sitt minimums aktivitetsnivå, kan vi oppleve temperaturreduksjon mellom 0,4 og 0,8 grader i Norge, skriver forskere ledet av Det britiske meteorologiske instituttet. Studien er publisert i det Nature-tilknyttede onlinetidsskriftet Nature Communications.

Jorda blir varmere og varmere, og konklusjonene i FNs klimapanel femte hovedrapport er klare på at menneskelig aktivitet må begrenses om vi skal bevare planeten vår.

Et såkalt «worst case scenario» for menneskeskapte klimaendringer er en temperaturøkning på 6,6 grader celsius i forhold til førindustriell tid innen 2100. Det såkalte togradersmålet regnes av FNs klimapanel som et av de laveste projeksjonene for klimaendringer. Nå er kloden 0,85 grader varmere enn den var i 1880.

Samtidig har vi bevitnet et solmaksimum, der sola har hatt størst aktivitet. Nå er imidlertid solas aktivitet tilsynelatene på vei ned, og hvordan vil det påvirke klimaet rundt omkring på jorda?

Den lille istida Forskerne har brukt klimamodellen og regnet seg fram til hvilken innvirkning minimal solaktivitet vil ha på klima i de forskjellige regionene i verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.