Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Sverige:

Uansett vinner ved valget - er Sverige taperen: Usikre tider venter söta bror

Ekspertene er enige om at Sveriges politiske framtid ikke er avklart etter valget i kveld. - Det er nå det begynner, sier tidligere statsråd.

SKAPER USIKKERHET: De to blokkene i svensk politikk mangler flertall på grunn av Sverigedemokraternas voldsomme vekst. Det betyr vanskelige tider framover. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKAPER USIKKERHET: De to blokkene i svensk politikk mangler flertall på grunn av Sverigedemokraternas voldsomme vekst. Det betyr vanskelige tider framover. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Uansett hvordan valget i kveld ender, vanker det flere uker med politisk usikkerhet på svenskene, ifølge ekspertene.

Ingen av blokkene får flertall og Sverigedemokraterna havner på vippen. I bakgrunnen står et politisk system som har gjennomgått ukevis med polarisering og tøffe debatter.

Det betyr en usikker tid for mange svensker, ifølge fagforeningssjef Tobias Baudin:

- Jeg treffer mange som er urolige og redde for hva som skjer etter valget. Det er så mye følelser hos folk nå, sier Baudin til Dagbladet.

Håper på voksne partier

Som leder i fagforeningen Kommunal representerer Baudin 500 000 jobber i svenske velferdstjenester. Mange av hans medlemmer er usikre på hva slags Sverige som venter dem, ifølge Baudin.

- Det er et veldig uklart bilde, selv etter valget. Jeg håper bare partiene er voksne og ser at Sverige faktisk skal regjeres, sier han.

Også Carl Bildt, tidligere stats- og utenriksminister, sier svenskene ikke får noen ferdige løsninger etter valget.

- Blir det politisk kaos i Sverige, Bildt?

- Kaos er ikke noe vi driver med i Norden. Men det blir en rotete regjeringsbygging. Vi får et mer splittet bilde i Sverige framover, og det gjør det vanskelig å se hvor vi skal ende etter valget. Jeg tror Moderaterna og Ulf Kristersson har størst sjanse til å sitte med makta, men jeg er ikke sikker, forteller Bildt til Dagbladet.

Mange alternativer - få svar

Som Dagbladet tidligere har skissert, finnes en rekke forskjellige regjeringsalternativer i Sverige etter valget:

Carl Bildt kommer med følgende oppsummering av veien framover:

- Den sittende regjeringen overlever ikke statsministervoteringen i Riksdagen om to uker. Da begynner en tautrekking i Riksdagen basert på styrkeforholdene som settes ved valget. Den tror jeg alliansepartiene har best forutsetninger for å vinne.

- ABSURD: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet, kommenterer hendelsene som har utspilt seg ved innspurten av valget i Sverige. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Tre hinder

Sven-Otto Littorin, tidligere statsråd i Reinfeldt-regjeringen, ber nå svenskene forberede seg på noen måneder som kan bli svært turbulente.

- Det er tre hinder hvor den regjeringen som vinner valget kan bli felt - og dét bare før jul! I teorien kan Sverige få nye regjeringer ved hvert hinder. Det kan bli mye ståhei og mye fram-og-tilbake i tida som kommer. Sverige står i helt ukjent territorium, sier Littorin.

- Dette hørtes mer ut som Italia enn Sverige?

- Det kan i teorien bli slik, ja. Jeg tror likevel at dersom det blir så usikkert politisk farvann, så finner de to største partiene, Socialdemokraterna og Moderaterna, en enighet som gjør at Sverige har en regjering som kan styre stødig gjennom dette. Det er egentlig nå usikkerheten begynner, sier han.

Han understreker, som gammel Moderaterna-statsråd, at han tror partiet hans ender med å vinne valget.

Tror blokksystemet kollapser

Valgforsker Peter Santesson ved Demoskop venter nå en tid med uforutsigbart politisk bilde i Sverige.

- Det kommer til å ta minst et par uker før regjeringsspørsmålet avgjøres. Det avgjørende spørsmålet nå er om Sverigedemokraterna kan gi en Allianseregjering sin støtte uten altfor tøffe forhandlinger. SD kommer til å forsøke å karre til seg så mye som mulig i forhandlingene som nå kommer, så svaret vil ta tid.

Ifølge den svenske grunnloven kan regjeringen utstede nyvalg mellom de fastsatte valgene. Selv om det blir aldri så turbulent på Riksdagen i tida framover, tror Santesson likevel ikke at det ender i valg i Sverige før i 2022.

- Jeg tror heller vi kommer til nye koalisjoner for å kunne danne en regjering. Mye taler for at tradisjonelle politiske blokkene kommer til å sprekke opp. Det finnes en grunnleggende motsetning blant velgerne til alliansepartiene når det gjelder å søke støtte til høyre eller venstre. På sikt tror jeg svensk politikk kommer til gå mot tre blokker: En mer konservativ blokk, en liberal blokk og en venstreblokk, sier Santesson.

Hele Norges coronakart