Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uanstendig avsporing

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en så stor tragedie som flodbølgen i Asia er det selvsagt at ulike sider ved katastrofen og håndteringen av den vekker debatt. Myndighetenes og Utenriksdepartementets håndtering er ett eksempel. Medienes dekning av den et annet. Begge debattene hører hjemme i et åpent samfunn som vårt og ønskes velkommen.

I går kom Høyre-leder Erna Solberg for første gang på banen etter katastrofen. Dessverre representerte hennes uttalelser til NRK Radio et lavmål og en uanstendig avsporing av debatten. Til NRK sa hun: «Jeg tror folk reagerte betydelig på en opplevelse av at når tallene falt på antall døde, så virket det som det var negativt for norsk presse, og opplevelsen var at norsk presse derfor var skuffet.» Dette er en påstand Høyre-lederen burde holdt seg for god til. Nærmere 100 nordmenn kan ha omkommet, og det samlede antall døde kan nærme seg 200 000. Tragedien er bunnløs. Men heldigvis ble de norske tapstallene ikke så høye som mange fryktet.

Erna Solberg må gjerne kritisere norske medier for vår journalistikk eller feil vi gjør. Men i dette tilfellet slår hun nærmest fast at norske redaksjoner er befolket av mennesker som ble skuffet over at tapstallene regjeringen selv hadde antydet, ble redusert til i underkant av hundre. Det er ille om hun virkelig mener dette, men det er enda verre om hun gjør det av taktiske grunner for å vri oppmerksomheten bort fra at regjeringen selv ikke maktet å framstå med et tydelig lederskap i denne krisesituasjonen. Vi hadde forventet mer av en som har tatt mål av seg å bli norsk statsminister.

Det er ikke noe nytt, det kan til og med være en sunn reaksjon, at folk slutter opp om våre politiske ledere i en krise som denne. Men det betyr selvsagt ikke at mediene skal la være å gjøre jobben sin, som er å rapportere kritisk og uavhengig fra alle sider ved denne tragiske hendelsen. I fagbladet Journalisten, som kom ut i går, er det foretatt en gjennomgang av medienes opptreden og dekning av katastrofen. Mange utenfor mediene, blant dem pårørende, gir uttrykk for sin oppfatning. I en så krevende situasjon er ingen aktører feilfrie. Men det klare inntrykket er at mediene kan stå for den jobben som er gjort.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media