Uansvarlig fra Frp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet satt likestilling på dagsorden på helgens landsmøte. Det er viktig og det fortjener stor plass i den kommende valgkampen. Partiet sier i sitt program at det ikke vil akseptere diskriminering på grunn av kjønn, religion eller etnisk tilhørighet. Men så er det bråstopp.

Frps politikk vil tømme verktøykassen for likestilling. De ønsker blant annet å fjerne likestillingsloven og Likestillings- og diskrimineringsombudet. Det er omtrent som å si at de er imot kriminalitet og samtidig fjerne straffeloven og legge ned politiet. Partiet ønsker at rettsapparatet og ikke Likestillingsombudet skal avgjøre om en handling er diskriminerende. En forutsetning for å kunne fremme sin sak for retten er at det finnes et lovverk som beskytter mot diskriminering. Hvis likestillingsloven fjernes, vil det ikke være mulig å ta diskrimineringssaker til retten. Jeg ville også forvente at Frp har tatt høyde for hvor store utgifter dette vil innebære både for den enkelte og for domstolene. Det er som kjent ikke gratis å føre en sak for domstolene, og det tar tid. Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) er et gratis lavterskeltilbud. LDO er et alternativ til rettsapparatet og kan behandle sakene raskere. Det er vesentlig at personer som utsettes for diskriminering ikke må bære all risiko selv. Likestillings- og diskrimineringsombudet vet at mange kvinner diskrimineres i arbeidslivet blant annet på grunn av graviditet. Uten et ombud og likestillingsloven ville ikke disse kvinnene hatt reelle virkemidler for å ta opp sin kamp mot diskriminering.

Dersom det er slik at politikere ikke synes beskyttelse mot diskriminering er viktig fordi de selv ikke har vært utsatt for det, er det like håpløst som om kampen mot overgrep ikke ble prioritert før det rammet en selv. Det er uansvarlig politikk.