Donald Trump

- Uansvarlig og farlig

Flere amerikanske legeforeninger raser mot president Donald Trump etter uttalelser som tilsynelatende antyder at leger overrapporterer covid-19-dødsfall med økonomisk gevinst for øyet.

FÅR SLAKT: Denne uttalelsen fra Donald Trump har fått mange til å reagere. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag, under et valgmøte i Waterford Township, Michigan, kom USAs president Donald Trump med kritiske uttalelser rettet mot leger som behandler pasienter med covid-19. Det skriver blant andre The New York Times.

Presidenten viste til at pasienter i risikosonen, med andre dødelige sykdommer, kan bli rapportert som coronadødsfall dersom de blir smittet før de dør.

- Legene våre tjener mer hvis noen dør av covid. Dere vet dette, ikke sant? Jeg mener, legene våre er veldig smarte folk. Så de sier unnskyld, men alle dør av covid, sa Trump fra scenen.

Videre antydet han tilsynelatende at leger kan ha en økonomisk interesse i å overrapportere covid-19-dødsfall.

- I Tyskland - og andre steder - hvis du får et hjerteinfarkt, har kreft eller har en dødelig sykdom, og du får covid, sier de at du døde av kreft eller hjerteinfarkt. Hos oss: «Når du er i tvil, velg covid!» Det er 2000 dollar mer, hevdet han videre.

Donald Trump avlyste et planlagt valgmøte i Fayetteville, North Carolina torsdag. Vis mer

Uttalelsene vekket raskt oppsikt. Helsereporter Jessica Glenza i The Guardian er blant dem som reagerer.

- Donald Trump har - igjen - kommet med falske påstander om at USA teller overrapporterer covid-19-dødsfall. Realiteten er at landet trolig underrapporterer, skriver hun.

Legeorganisasjoner raser

Trump har den siste tida kommet med liknende uttalelser under valgmøter i Wisconsin og New Hampshire.

NBC News og Forbes skriver at flere legeforeninger allerede har imøtegått anklagene.

25. oktober rykket American Medical Association (AMA) ut med en uttalelse på sin Twitter-side. AMA er den største foreningen for leger og medisinstudenter i USA.

- La oss være tydelige: Leger overrapporterer ikke covid-19-dødsfall, skriver organisasjonen, med henvisning til «feilinformasjon om hvordan pasienter telles».

HYLLES: Valgkampen nærmer seg slutten, og på sosiale medier overrasker Trump med denne videoen. Video: AP / Donald J. Trump Vis mer

The American College of Emergency Physicians (ACEP), en forening for amerikanske akuttleger, slo også tilbake:

- På vegne av landets akuttleger, er ACEP forskrekket av Trumps uforsvarlige og falske påstander om at leger overrapporterer covid-19-dødsfall, skriver de i et svar på sin nettside.

De fikk støtte fra kvinnehelseorganisasjonen American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), som skrev følgende på Twitter.

- Vitenskap er vitenskap og data er data. Leger har ingen grunn til å fabrikkere covid. 19-tall. Mange har dødd av viruset. Det er uansvarlig og farlig å antyde at leger, inkludert gynekologer, har gjort noe annet enn å kjempe tappert mot denne pandemien, skriver de.

- Hårreisende løgner

Forbes' faste helsekommentator Bruce Y. Lee er også kritisk, og viser til tidligere rapporter om at flere leger tvert imot opplever lønnskutt som følge av pandemien.

- Kanskje forveksler Trump leger med nasjonens 644 milliardærer, som har opplevd en samlet økning i sin nettoformue på en billion dollar siden mars, ifølge nye tall. I mellomtida har lønningene for mange leger gått nedenom og hjem.

MANGEMILLIONÆR: Donald Trump var først og fremst kjent som foretningsmann før han ble USAs 45. president. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Vanity Fair-kommentator Bess Levin retter også sterk kritikk mot uttalelsen. Under overskriften «Donald Trump, kolossalt rasshøl, hevder at leger tjener ekstra hvis folk dør av covid-19» retter hun krass kritikk mot uttalelsen.

- Det er helt typisk at Trump kommer med hårreisende løgner om helsepersonell, men ikke har noe å si om leger som har jobbet beinhardt de siste sju månedene, ofte uten tilstrekkelig beskyttelsesutstyr, og risikert livet med livet eller ingen hjelp fra føderale myndigheter, tordner hun.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer