Opphetet møte i Det hvite hus

- Uansvarlig og farlig

Demokraten Pete Buttigieg, som er påtroppende transportminister i Biden-Harris-administrasjonen, reagerer på det angivelig opphetede møtet i Det hvite hus forrige uke.

DET OVALE KONTOR: President Donald Trump avbildet i sitt kontor i Det hvite hus i 2017. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
DET OVALE KONTOR: President Donald Trump avbildet i sitt kontor i Det hvite hus i 2017. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer
Publisert

Et oppsiktsvekkende møte skal ha funnet sted i det ovale kontor forrige uke. Både The New York Times og CNN rapporterte at det skal ha blitt diskutert unntakstilstand som et verktøy for å snu valgresultatet.

Møtet skal ha blitt svært opphetet og deltakerne skal ha skreket til hverandre. President Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, den nylig benådede generalen Michael Flynn, stabssjef Mark Meadows og advokat Sidney Powell var blant dem som deltok.

TRANSPORTMINISTER: Pete Buttigieg blir Joe Bidens transportminister. Foto: AP / NTB
TRANSPORTMINISTER: Pete Buttigieg blir Joe Bidens transportminister. Foto: AP / NTB Vis mer

I et intervju med CNN blir Pete Buttigieg spurt om hans reaksjon på nyheten om møtet og at unntakstilstand skal ha blitt diskutert.

- Åpenbart er det uansvarlig og farlig, sier Buttigieg, men understreker at det amerikanske folk har talt og at Biden vil bli president på innsettelsesdagen i januar.

- Jeg håper bare at det i partiet og landet er en forståelse av hvor viktig det er at vi forblir forpliktet til demokratiet, som er hjørnesteinen i hva det betyr å være amerikaner. Vi må tilbake til det, sier han videre.

- Loven er veldig klar

Prat om unntakstilstand dukket først opp torsdag forrige uke, da general Flynn dukket opp på TV-kanalen Newsmax. Han sa Trump kunne bruke militæret for å sette i gang gjenvalg i vippestatene.

- Disse folkene der ute snakker om unntakstilstand som om det aldri har blitt gjort før, sa Flynn.

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

Intervjuet vakte oppsikt og har blitt sitert hos blant annet New York Times, The Hill og CNBC. Ledere i militæret gikk ut dagen etterpå og uttalte at «det er ingen rolle for det amerikanske militæret i å beslutte utfallet av et valg», ifølge CNBC.

- Ble du bekymret, spør CNNs Jake Tapper.

- De skal ikke måtte gjøre det, men det er også betryggende å vite at de profesjonelle, de i uniformer, de offentlige og sivile tjenestemennene forstår hva jobben deres er og kommer til å følge loven. Og loven er veldig klar på hva som skjer framover, svarer Buttigieg.

2016: President Donald Trump og general Michael Flynn avbildet på Trumps klubb Mar-a-Lago i Florida i 2016. Foto: AFP / NTB
2016: President Donald Trump og general Michael Flynn avbildet på Trumps klubb Mar-a-Lago i Florida i 2016. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Sidney versus alle

To personer kjent med saken sier ifølge CNN at møtet ble opphetet og at deltakerne skal ha skreket til hverandre. Dette skal ha vært forårsaket av Trump-rådgivere som ga motstand til Powell og Flynns «opprørende» forslag for å snu valgresultatet.

En kilde kjent med møtet forteller til Axios at det var stabssjef Meadows og rådgiver Pat Cipollone som satte seg på bakbeina.

- Det var Sidney versus alle. Derfor ble stemmer hevet. Det er bokstavelig talt ingen i presidentens krets som ikke mener at Sidney Powell burde være på den første raketten til mars, sier kilden.

Det skal angivelig ha blitt diskutert om Sidney Powell skal være spesialrådgiver og overvåke en etterforskning av valgsvindel. Dette vekker også oppsikt, da Trump-leiren nylig tok avstand fra henne.

Powell fikk mye oppmerksomhet etter at hun framsatte bisarre påstander om at Venezuelas tidligere president Hugo Chávez beordret utviklingen av system for valgfusk. Chávez døde i 2013.

OPPMERKSOMHET: Da Donald Trump skulle overleve presidentens æresmedalje til wrestler Dan Gable, stjal sistnevntes barnebarn showet. Video: AP Vis mer

- Rystende

Nylig kommenterte også John Bolton, tidligere Trump-rådgiver, nyheten om det angivelig opphetede møtet i Det hvite hus. Han reagerte spesielt på påstanden om at det skal ha vært snakk om bruk av unntakstilstand for å snu valgresultatet.

- Dette er rystende. Det er ingen annen måte å beskrive det på. Det er utrolig, sa han til CNN.

Han understreket at det er viktig å forstå at dette «bare er en annen dag på kontoret i Det ovale kontor».

- Det er en teori der ute om at Trump blir verre ettersom 20. januar nærmer seg. Det blir han ikke. Det er den samme oppførselen om og om igjen.

Det kan se ut til at intervjuet fikk presidenten til å se rødt. Tidlig søndag norsk tid langet Trump ut om Bolton.

TIDLIGERE RÅDGIVER: John Bolton var nasjonal rådgiver for president Donald Trump. Trump hevder han sparket Bolton, mens Bolton har hevdet at han gikk av. Foto: AP / NTB
TIDLIGERE RÅDGIVER: John Bolton var nasjonal rådgiver for president Donald Trump. Trump hevder han sparket Bolton, mens Bolton har hevdet at han gikk av. Foto: AP / NTB Vis mer

- Hva vet Bolton, en av de dummeste personene i Washington, skrev presidenten, som lovet at han hadde plenty av dumme historier om Bolton.

Bolton var en gang nasjonal sikkerhetsrådgiver for Trump. Siden den gang har han blitt sparket og har skrevet boka «The Room Where It Happened: A White House Memoir», som inneholdt en rekke avsløringer om administrasjonen og Trump.

I nok en twittermelding skrev Trump at rapportene om unntakstilstand er falske nyheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer