Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uansvarlig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold var raskt ute og påtok seg ansvaret for milliardsprekken i Forsvaret. Og dermed måtte to underordnede gå av. Krohn Devold har etter hvert fått god trening i å si de forløsende ord: Jeg tar det fulle og hele ansvar. Med en tabbeliste få politikere kan vise maken til, har det likevel ikke resultert i annet enn mild opphisselse i opposisjonen. Statsminister Kjell Magne Bondevik har hver gang gitt sin utsatte statsråd en standard tillitserklæring som svar.

Det er ingen tvil om at ansvaret ligger hos Krohn Devold, både formelt og politisk. Både statsråder og regjeringer har gått av på langt mindre alvorlige saker. Og når det synes å være et urovekkende mønster i statsrådens mangelfulle kontroll, er det for mange uforståelig at Krohn Devold blir sittende. Årsaken er politisk. Med en tafatt og taktisk opposisjon, som er livredd for et maktskifte åtte måneder før et valg, synes regjeringens ansvar i praksis å være uten konsekvenser.

Jusprofessor Eivind Smith mener Krohn Devold har sluppet altfor lett. I Dagbladet i går framhevet han at Stortinget har et ansvar for å kontrollere statsråden, og at dette er i kjernen av vårt demokratiske system. Opposisjonen gjør med andre ord ikke jobben sin når den er så slapp i klypene.

Det er uheldig hvis det politiske ansvaret utvannes på grunn av den parlamentariske situasjonen. Men samtidig er politikk mer enn en teoretisk øvelse. Det er, som det ofte blir sagt, det muliges kunst. Opposisjonen risikerer å skyte seg selv i foten hvis den går på statsrådsjakt, og velger derfor i stedet å la Krohn Devold snuble videre i egne bein. Det betyr ikke at statsråden går skadefri. Bondevik holder sin hånd over en sterkt svekket statsråd, som både Høyre og regjeringen skal slite med i valgkampen.

Forsvarsministerens mange tabber har i praksis gjort henne til en «lame duck». Hun vil ikke få fornyet tillit, selv om regjeringen skulle få det etter valget. Det gjør det enda vanskeligere å tro at hun makter å rydde opp på en effektiv måte. Dette er virkelig uansvarlig.