- Uansvarlig!

Donald Trump får kritikk for retorikken etter to masseskytinger på kort tid.

FÅR KRITIKK: Donald Trump fordømmet masseskytingene da han møtte pressen sammen med kona Melania søndag. Men flere mener Trumps retorikk fyrer oppunder høyreekstreme synspunkter. Foto: REUTERS/Yuri Gripas
FÅR KRITIKK: Donald Trump fordømmet masseskytingene da han møtte pressen sammen med kona Melania søndag. Men flere mener Trumps retorikk fyrer oppunder høyreekstreme synspunkter. Foto: REUTERS/Yuri GripasVis mer

- Det bekymrer meg ikke, for mange er enige med meg.

Dette svarte Donald Trump i juli på direkte spørsmål om det at mange mener at Twitter-postene hans tidvis er rasistiske.

Det har nylig stormet rundt den amerikanske presidenten, som blant annet har rettet tungt skyts mot fire demokratiske kongresskvinner som han ba om å reise hjem til «de ødelagte og kriminalitetsinfiserte landene de kommer fra».

Nå raser debatten på nytt, etter at knapt 30 mennesker ble drept på 13 timer i masseskytinger i USA denne helga. Siden 2001, er 107 mennesker drept av mennesker med høyreekstreme synspunkter, ifølge CNN.

- Trumps retorikk er uansvarlig. Han bærer ved til bålet med sine uttalelser om minioriteter. Han må vite at ekstreme og ustabile personer kan oppildnes til handling, sier USA-ekspert og postdoktor ved UiB, Hilmar Mjelde, til Dagbladet.

Kritikk

Nå får Trump nemlig flengende kritikk fra sin politiske motpart. Flere Demokrater, blant annet en presidentkandidat, gir Trump noe av skylda for hendelsene på grunn av den innvandrerkritiske retorikken han fører.

- Han er rasist, og han fyrer oppunder rasismen i dette landet, sier Beto O'Rourke, som stiller til primærvalg for å bli Demokratenes presidentkandidat. Masseskytingen i Texas skjedde for øvrig i hans egen hjemby.

STRENG: Beto O'Rourke. Foto: REUTERS/Jose Luis Gonzalez
STRENG: Beto O'Rourke. Foto: REUTERS/Jose Luis Gonzalez Vis mer

- Vi har hatt en økning i hatkriminalitet i alle de tre årene med en administrasjon hvor vi har hatt en president som har kalt meksikanere for voldtektsmenn og kriminelle, selv om kriminalitetsraten blant meksikanske innvandrere er langt lavere enn for dem som er født i dette landet, sier O'Rourke.

Torbjørn Lindstrøm Knutsen, professor i sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, mener kritikken er berettiget.

- Ja. Gjerningsmannen i El Paso brukte strofer fra Trump. Det later til at Trump ser dette og prøver å distansere seg fra «hate speech», sier han til Dagbladet.

Kritikerne har også rettet oppmerksomheten mot en tale Trump holdt 8. mai i år i Panama City i Florida.

FLORIDA: Donald Trump talte om våpendebatten i USA i mai i år. Video: C-SPAN Vis mer

I talen fremmet han først ideen om å la grensevakter få bruke våpen mot immigranter for å stanse dem, før han i neste håndvending slo fra seg tanken.

- Vi kan ikke tillate dem å bruke våpen. Vi kan ikke. Andre land kan, vi kan ikke. Jeg ville aldri ha gjort det, men hvordan stanser du disse folkene. Man kan ikke. Det er ..., sa Trump før han ble avbrutt av en kvinne i publikum.

Hun ropte:

- Skyt dem.

Og Trump, og flere i publikummet, lo av utsagnet.

- Oppildnes av retorikken

Mjelde advarer mot å trekke for bastante konklusjoner om årsakssammenhengene. Masseskytinger har pågått i årevis, og ofte er det snakk om psykiske problemer og smitteeffekter.

Men forskningen sier dette: Trumps retorikk har ikke bare ført til at relasjonen mellom folk med forskjellig bakgrunn er dårligere, men den tyder også på at det har ført til en økning i hatkriminalitet, sier Mjelde.

- Det ytre høyre føler at presidenten bekrefter verdensbildet deres, og oppildnes av hans retorikk. Han har ikke gått klart ut mot hvite nasjonalister og ytre høyre, selv om klar tale ellers er hans merkevare. Han kommer sent på banen og fordømmelsene virker halvhjertede, sier Mjelde til Dagbladet.

Men når det gjelder Trumps egne holdninger, mener Mjelde at hans ideologi først og fremst er han selv, samtidig som at han er besatt av suksess.

- Det gjør at han er villig til å si bortimot hva som helst, om det tjener hans gjenvalgssjanser. Han er først og fremst en kynisk opportunist.

- Trump er både et symptom på og en årsak til splittelsene i USA. De etniske spenningene har alltid ligget og ulmet under overflaten i amerikansk politikk. Borgerrettighetsreformene på 1960-tallet forbedret situasjonen, men spenningene forsvant ikke. En del føler ubehag ved at minoritetene ventes å være i flertall innen 2050. For disse betyr «Make America Great Again» delvis et løfte om å gjenskape et hvitt, ukomplisert 1950-talls USA. Forskning viser at såkalt nativisme - innvandringsmotstand, litt forenklet sagt - er en viktig del av forklaringen på den politiske suksessen til politikere som Trump, sier Mjelde.

KONDOLERER: President Donald Trump sier at det må bli slutt på masseskytinger. Video: CNN Vis mer

Lei seg og forbanna

Hendelsene gjør Trump både lei seg og forbanna, ifølge Mick Mulvaney, stabsjef i Det hvite hus. Trump møtte talte til nasjonen mandag ettermiddag, etter å ha gått ut og bedt Republikanerne og Demokratene om å gå sammen for å innføre strengere våpenlover.

I talen beskrev han skytterne som «forskrudde monstre», fordømte hat og rasisme og foreslo å innføre dødsstraff for masseskytinger.

- Skytteren i El Paso publiserte et manifest på internett. Han var oppslukt av rasistisk hat. Med én stemme må vi fordømme rasisme, fordommer og ideen om hvit overmakt. Hat har ingen plass i USA. Hat forskrur sinnet, ødelegger hjertet og spiser opp sjelen.

Skyldte på videospill

Trump langet deretter ut mot deler av amerikansk kultur som «glorifiserer» vold.

- Vi må stanse glorifiseringen av vold i samfunnet vårt, sa Trump, og gikk hardt ut mot voldelige videospill.

Deretter langet han ut mot internett, og sa at det har radikalisert gjerningspersonene.

- Mental sykdom og hat trykker inn avtrekkeren, ikke våpenet selv, sa presidenten.

Deretter talte Trump til fordel for å innføre dødsstraff etter masseskytinger lik de USA på ny ble vitne til i helgen.

- Jeg har i dag bedt justisdepartementet foreslå lovgiving som sikrer at de som begår hatkriminalitet og massedrap, blir dømt til døden, og at straffen fullbyrdes raskt, besluttsomt og uten årelange og unødvendige forsinkelser, sa Trump.

Flest skytevåpen

Men slik det så ut søndag, er det lite som tyder på at det kommer en stor endring i USAs våpenpolitikk, sa Jan Arild Snoen, Minerva-skribent og USA-ekspert, til Dagbladet søndag.

USA er nemlig det landet i verden med flest skytevåpen i privat eie, nærmere bestemt 113 skytevåpen per 100 innbyggere.

I kjølvannet av kongresskvinne-bråket, rykket Trump - slik han har gjort mange ganger før - ut og nektet for at han er rasist.