Uavgjort i første runde

John McCain trengte en seier, men Barack Obama forsvarte seg til uavgjort. Uavgjort om sikkerhetspolitikk er en seier for Obama skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OXORD, MISSISSIPPI (Dagbladet): Den første TV-sendte debatten mellom presidentkandidatene John McCain og Barack Obama skulle handle om utenriks- og sikkerhetspolitikk der John McCain har et overtak. Men de førti første minuttene handlet om finanskrisen. I økonomiske saker har Obama overtaket.

Den første meningsmålingen utført for CNN, gir kvelden til Barack Obama med 51 mot 38 prosentpoeng. Med en overvekt av demokrater i utvalget bekrefter målingen at kvelden på scenen på det vakre og velholdte universitetsområdet til Ole Miss med en betent fortid i rasespørsmål, endte uavgjort.

John McCain trengte en klar seier etter at finanskrisen har løftet Obama fram til valgkampens leder. Det fikk han ikke.

John Kerry fikk omtrent de samme utslagene etter sin første debatt med George Bush i 2004, og steg 5 prosentpoeng på målingene etter noen dager. Og han «vant » også den siste debatten, men sank da med 5 prosentpoeng etter noen dager, og Kerry tapte valget.

De siste dagene har McCain på dramatisk vis forsøkt å sette dagsorden. Han «parkerte» valgkampen for å kaste seg inn i forhandlingene i Kongressen om presidentens forslag til pakkeløsning av den akutte finanskrisen. Innhoppet skapte mer kaos enn orden og løsninger.

McCain ba først om at fredagens debatt skulle flyttes til neste torsdag og avvikles i stedet for den planlagte debatten alle venter på mellom visepresidentkandidatene Joe Biden og Sarah Palin. Obama avviste utspillet.

I siste liten fredag formiddag bestemte McCain seg for å dra til Oxford likevel, til tross for at finanskrisen stadig var uløst. Ja, så uavklart var krisen at finansminister Paulson gikk ned på kne i frierposisjon foran speaker Nancy Pelosi og tryglet om at hun ikke måtte blåste alt til himmels. Knelingen tyder på at McCains kullkast er noe som smitter i de kretser. Pelosi gjorde høflig oppmerksom på at det ikke var hennes demokrater, men McCain og Paulsons egne konservative republikanere i Representantenes Hus som ikke ville gi Paulson blankofullmakt til å bruke nær fire tusen milliarder kroner til å kjøpe råtten gjeld av banker og meklerhus.

Forslaget om å bruke så mye penger på å berge spekulerende pengebosser etter at de har seilt USAs finansflaggskip på grunn, er ekstremt upopulært blant velgerne. I debatten førte dette til at verken Obama eller McCain ville svare et klart ja på spørsmålet om de kom til å stemme for krisepakken.

Det er vanskelig å måle virkningen av de visuelle forskjellene mellom de to kandidatene. Barack Obama er blant historiens yngste presidentkandidater med sine 47 år, og den første svarte. Han er en nesten voldsom kontrast til den svært hvite 72-åringen John McCain som åpenbart fikk vondter av å stå på talerstolen i halvannen time. McCain vil, om han vinner, bli den eldste presidenten i historien idet han avlegger eden den 20. januar i 2009.

Det er umulig å spå hvordan velgerne kommer til å reagere på denne kontrasten etter tredje gangs eksponering. Vil flertallet legge vekt på Obamas ungdom og mangel på erfaring og helle over til McCain? Eller tvert imot? Eller vil McCains erfaring og høye alder virke betryggende i en usikker og truende tid på kvinnelige velgere som nå foretrekker Obama?

Den utenrikspolitiske delen av debatten fortalte at USA etter Bush ikke kommer til å bli radikalt forskjellig fra USA under Bush. Barack Obama er for eksempel den som argumenterer sterkest for å fortsette det som professor Andrew Bacevich i en artikkel i The Los Angeles Times, kaller «Den tredje krigen» som Bush har startet i sin presidentperiode. Det er angrep på Taliban inne på Pakistans område uten å innhente tillatelse eller samarbeid med pakistanske myndigheter. McCain er mest uenig i at det blir snakket åpent om dette.De to presidentkandidatene er også enige på en rekke andre felter. Begge vil for eksempel bygge nye atomkraftverk og starte oljeboring til havs.

Debatten tilbaketrekningen fra Irak er nå blitt så nyansert at det bare er noen måneder som skiller standpunktene. Obama innrømmer at styrkeopptrappingen som han var imot, har vært vellykket. Begge vil sende større styrker til Afghanistan.John McCain forsøkte å filleriste Obama fordi han har sagt han vil snakke med Irans president Ahmadinejad uten forhåndsbetingelser. Men Obama har i mer enn ett år noe presisert at slike samtaler krever «forberedelser», og for velgerne er det ikke lenger lett å skjønne hva som er forskjellen.