Uavgjort i kampen om Storebrand

Maktstillingen mellom rivalene Jens P. Heyerdahl og Stein Erik Hagen er 1- 1 etter gårsdagens intense valgmøte: Heyerdahl og Hagen får hver sin løpegutt i Storebrands styre. De ansatte tapte både første og andre runde sammen med Folketrygdfondets Tore Lindholt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To sølle styreplasser i et forsikringsselskap har engasjert flere av Norges mektigste bedriftsledere til å bruke både tid, krefter og hodebry i over et halvt år.

Makta rår

Men historien og kampen om makten i Storebrand går enda lenger tilbake.

Siden Storebrand gikk over ende med et brak i 1992 har ikke aksjonærene vært representert i styret. I stedet har styremedlemmene vært valgt ut etter kompetanse.

Men Orklas mektige leder Jens P. Heyerdahl har siden gjenreisningen av Storebrand i 1993 kjempet for å få tilbake den plassen Orkla hadde før Norges største forsikringsselskap gikk over ende.
Etter at Christiania-fusjonen ble stanset av Kjell Inge Røkke og Jens P. Heyerdahl i fjor vår, søkte Storebrands konsernsjef Åge Korsvold å finne allierte som ville støtte ham ved neste korsvei.

Det fant han i Stein Erik Hagen, som han lenge hadde vært fortrolig med. Gjennom sitt private selskap Canica og det Hagen-dominerte Steen & Strøm Invest, kjøpte Hagen oppimot ti prosent av Storebrand-aksjene i fjor høst, og utgjorde plutselig en av fem store aksjonærgrupper i Storebrand ved siden av Kjell Inge Røkke, Folketrygdfondet, Orkla og de amerikanske Tiger-fondene, hvor norske Ole Andreas Halvorsen er en mektig direktør.

Utsatt

I mai i år braket de sammen. Tre styreplasser var på valg i Storebrands styre. «Alle» ønsket at den solide juristen Jon Gundersen skulle fortsette, likeledes var det mange som ønsket Hydro-direktør Leiv L. Nergaard tilbake. Altså var det bare én styreplass ledig.

Både Heyerdahl og Hagen insisterte på å få plassen.
Kampen ble så intens at valgkomiteen i Storebrand, hvor Jens P. Heyerdahl tar sete sammen med Veritas-sjef Sven Ullring, Folketrygdfondets Tore Lindholt, skogeier Mille Marie Treschow og de ansattes representant Morten Rambech-Dahl, måtte utsette valget til etter sommeren.

Fram til for en og en halv uke siden var kabalen like uløst. Ingen av de to kamphanene ville gi seg. Men så skjedde det som gjorde det mulig å legge kabalen uten at kampen ble for åpenlys og for intens.

Beleilig


Den svenske Volvo-direktøren Lennart Jeansson sendte meget beleilig et brev til Sven Ullring der han ba seg fritatt for sitt styreverv på grunn av for stort arbeidspress. Dermed var det klar bane, begge parter kunne nå tre inn i styret.

Ikke sjanse

Tore Lindholt og de ansattes representanter hadde i realiteten ikke noen sjanse. De kjempet mot det etablerte næringslivets representanter som hadde snakket sammen. Deres prinsipielle betraktninger og frykt for at styreplass i Storebrand vil bli brukt til å fremme helt andre interesser enn Storebrands, nådde ikke fram til et eneste medlem, verken i valgkomiteen eller i representantskapet.

Dermed ble gårsdagens møte på Aker Brygge en høflig seanse rundt det store ovale bordet i Storebrands nye prestisjebygg.

Kamphanene Heyerdahl og Hagen satt side om side med en høflig mine, og stemte sine respektive løpegutter inn i Storebrands styre, Orkla-direktør Tom Vidar Rygh og Hakon-direktør Peter Ruzicka.
Det gjorde også Elkems Ole Enger, Braathens' Erik Braathen, Narvesens Harald Tyrdal. Orkla hadde for øvrig to direktører som stemte inn sin kollega, i tillegg til Heyerdahl: Halvor Stenstadvold og Odd Vigmostad.

Og så kunne alle si seg fornøyde med valget etterpå. Både styreformann Jon Gundersen, Stein Erik Hagen, Jens P. Heyerdahl og Åge Korsvold.

For stillingen var gjenopprettet, den var uavgjort.
Inntil neste korsvei.