Uavgjort om Tjuvholmen

Juryen var ikke helt enige med folket og innstilte to vinnere i konkurransen om hvordan naboen til Aker Brygge skal se ut i framtida. Se de to vinnerne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært en ganske uvanlig arkitektkonkurranse. Istedet for å sette ned en jury bestående av fremskutte arkitekter ble byens innbyggere invitert til å si sin mening om hvordan den lille eiendoms-diamanten skal bygges ut. Over 16.000 stemte på mens 6000 sa sin mening over stemmesedler.

Delt løsning

Folkets dom var entydig: Et stort flertall ville at forslaget «Utsyn» skulle bygges. Men slik ville ikke juryen det, og flertallet ønsket kjendisarkitektene Snøhetta som vinnere.

Løsningen ble å innstille begge to som vinnere, og la bystyre velge forslaget de syns er best. Byggestart er juli 2004, og nye Tjuvholmen skal stå ferdig 2010, uansett hvilket av de to vinnerprosjektene som blir bygget.

- Det er to prosjekter med bred oppslutning. Det er pluss og minus ved begge to, og det er bedre at politikerne tar avgjørelsen enn at juryen gjør det, sier leder av havnestyret Bernt Stilluf Karlsen til Dagbladet.no.

Han ber politikere og innbyggere nå engasjere seg og slåss for det forslaget de liker best.

-En seier

Arkitekt Nils Torps «Utsyn» var av flere tippet som vinner av konkurransen, hans forslag inneholdt flest boliger i tillegg til parkanlegg og opplevelsessenter.

­- Vi hadde store forventninger foran avgjørelsen, siden publikum så tydelig valgte «Utsyn» som sin favoritt. Derfor ble vi såklart skuffet når «Fjordparken» fikk flertallet i juryen. Nå er vi likevel glade for å være med videre i behandlingen. Vi har ikke fått noen signaler som tyder på at vi stiller svakere enn «Fjordparken» i den videre prosessen i Bystyret, sier prosjektsjef Olav H. Selvaag i Selvaag Gruppen i en pressemelding.

Hos Snøhetta-arkitektene sto jubelen i taket da prosjektet «Fjordparken» ble pekt ut som flertallet i juryens favoritt.

- Det er en seier. Vi vant jo operaen, men det var ikke jeg med på. Dette er helt stort, sier prosjektleder for Fjordparken Astrid Renate Van Veen til Dagbladet.no.

- Det er jo ikke over ennå. Nå er det opp til politikerne å avgjøre. Jeg satser på at det beste forslaget vinner, sier Van Veen.

Snøhettas «Fjordparken» vil gi byens innbyggere 925 nye boliger, et europeisk kunstsenter og en stor offentlig sandstrand midt i Oslo sentrum.

Arkitektene har valgt å ikke lage parkeringsanlegg under hele Tjuvholmen.

- Det er for å kunne plante store trær. Skal du bygge et rekreasjonsområde må du legge til rette for grønne områder, sier prosjektlederen. Seks av juryens medlemmer ville ha «Fjordparken», mens fire syns «Utsyn» var best.

Se bildeserien over alle de åtte forslagene.<

GRØNTOMRÅDER: Både Fjordparken og Utsyn legger opp til et stort grøntområde mot Akershus festning.
FJORDPARKEN: Slik ser Snøhettas arkitekter for seg en sandstrand midt i byen.
UTSYN: Forslaget tilbyr hovedstaden 1200 boliger, et opplevelsessenter, utkikkstårn og en park.