Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uavhengig granskning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på Carsten Thomassen har rystet nasjonen. Han deltok på en reise med utenriksminister Jonas Gahr Støre under omstendigheter som var vurdert til å være godt sikret. Terrorangrepet på Hotell Serena og det tragiske utfallet har fått flere til å reise spørsmål om hvorvidt sikkerheten var god nok og om den i tilstrekkelig grad omfattet utenriksministerens reisefølge. Det er prisverdig at utenriksministeren har igangsatt en gjennomgang av forberedelser og hendelsesforløp i eget departement. Vi har ingen grunn til å tvile på at Støre har et oppriktig ønske om å bringe alle forhold opp i dagen. Målet må være å lære av det som har skjedd og forbedre sikkerhetsopplegget på slike reiser i framtida.

Spørsmålet er om vi skal si oss fornøyd med at UD gransker seg selv. Frp, KrF og Venstre forlanger ifølge VG en ekstern granskning i tillegg. Vi tar uten videre for gitt at deres motiver er prinsipielle og at de ikke er drevet av et ønske om å slå politisk mynt på en tragisk hendelse. Kravet kommer etter en rekke avsløringer, dels om manglende sikkerhet og dels om uenighet mellom Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet om graden av sikkerhet på reisen.

Vi slutter oss til kravet. Det vil tjene alle berørte parter om granskningen skjer i regi av Stortinget, som både har tradisjon for og som oppgave å føre kontroll med den utøvende makt. Riksrevisjonen, Sivilombudsmannen, Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite og Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenester (EOS-utvalget) er etablert for å gjennomføre uhildede granskninger av kompliserte forhold der statsmakten har en rolle. Lund-kommisjonen og den siste Mehamn-kommisjonen er eksempler på saksavgrensede utvalg som er blitt oppnevnt av Stortinget. Når den tragiske hendelsen i Kabul omfatter minst to departementer og to hemmelige tjenester, bør regjeringen på eget initiativ be om Stortingets bistand i denne saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media