Uavhengige bekrefter drap på sivile

Hevder 78 afghanere ble drept i angrep fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En uavhengig norskstøttet menneskerettskommisjon bekrefter at et stort antall sivile ble drept i fredagens amerikanske flyangrep mot en landsby i Herat-provinsen.

Det afghanske innenriksdepartementet har hevdet at 76 sivile ble drept i angrepet mot Azizabad, blant dem 50 barn under 15 år.

En utsending fra Afghanistans uavhengige menneskerettskommisjon (AIHRC), som støttes av blant andre Norge, besøkte landsbyen lørdag og opplyser at 78 mennesker ble drept.

15 hus ble helt rasert i angrepet, og flere andre hus fikk skader. AIHRC bekrefter at det var 20 kvinner og et ukjent antall barn blant de drepte, og arbeider nå med en detaljert rapport om hendelsen.
Tilreisende
AIHRCs leder Ahmad Nader Nadery bekrefter også tidligere rapporter om at det var mange tilreisende i landsbyen.

Ifølge Nadery var de kommet for å delta i minnestunden etter en lokal militsleder som sto på god fot med politiet i området, og som ble drept i et internt oppgjør tidligere i sommer.

En fotograf fra nyhetsbyrået AP besøkte også landsbyen lørdag, og fant over 20 graver, noen av dem med flere døde. Ifølge fotografen ble rundt 20 hus ødelagt i fredagens angrep.

Rektoren ved ungdomsskolen i landsbyen, Ghulam Azrat, forteller over telefon at han var med på å samle sammen 60 drepte morgenen etter angrepet.

- De fleste av de døde var barn og kvinner. Det tok hele morgenen å samle dem sammen, forteller Azrat.


Karzai fordømmer
Afghanistans president Hamid Karzai tok lørdag skarp avstand fra flyangrepet mot landsbyen i Herat, og bekreftet at mange av ofrene var sivile.

- Afghanistans president Hamid Karzai fordømmer på det sterkeste koalisjonens ukoordinerte luftangrep i Shindand-distriktet i Herat-provinsen som resulterte i at minst 70 mennesker døde, inkludert kvinner og barn, het det i en kunngjøring.

SØNDERSKUTT: En afghansk gutt bærer på eiendelene sine utenfor det som er igjen av familiens hjem etter angrepet på fredag. Foto: FRAIDOON POOYAA/AP/SCANPIX
SØNDERSKUTT: En afghansk gutt bærer på eiendelene sine utenfor det som er igjen av familiens hjem etter angrepet på fredag. Foto: FRAIDOON POOYAA/AP/SCANPIX Vis mer

Da afghanske regjeringssoldater forsøkte å dele ut mat og klær til de overlevende lørdag, ble de møtt av rasende og steinkastende landsbyboere.

Åtte mennesker ble såret da soldatene åpnet ild mot menneskemengden, forteller Ghulam Azrat.


Afghanske soldater
Amerikanske talsmenn hevder at det var afghanske kommandosoldater som ledet an i angrepet mot Azizabad, støttet av amerikanske styrker og fly.

Først ble det hevdet at 30 opprørere ble drept under angrepet, men senere medgikk talsmenn at det kunne ha vært sivile blant dem.

Talsmannen Rumi Nielson-Green opplyste lørdag at det var fem sivile, to kvinner og tre barn, blant de drepte, men la til at disse hadde tilknytning til opprørerne.

Det afghanske forsvarsdepartementet slutter helt og fullt opp om amerikanernes versjon av angrepet, og hevder at en viktig Taliban-kommandant var blant de drepte.

De amerikanske styrkene har likevel lovet å granske hendelsen i Azizabad.

- Jo før vi kan få klarhet i dette og offisielle tall, til bedre vil det være, sier løytnant Nathan Perry.

(NTB)

Uavhengige bekrefter drap på sivile