Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uavklart om dødshjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Aktiv dødshjelp er forbudt etter norsk lov. Lagmannsrettens dom der legen Christian Sandsdalen først ble frifunnet, så dømt for overlagt drap under sterkt formildende omstendigheter, ligger nå hos Høyesterett. Det eksisterer altså både en praktisk og en juridisk gråsone mellom aktiv og såkalt passiv dødshjelp. Og nå etterforskes en overlege ved Bærum sykehus for aktivt å ha avsluttet en kreftpasients liv med høye doser smertestillende medikamenter.
  • Sandsdalen-saken ble presset fram av en interessegruppe som ønsket nye rettstilstander på området. Sandsdalen brøt med hensikt loven. Dersom hans motiv hadde vært å gi overdoser som framskynder døden, men i den hensikt å lindre smerte, ville handlingen ikke vært rammet av loven. Motsatt er det straffbart å gi overdoser for å avkorte livet til en uhelbredelig syk i terminalfasen.
  • Vi har tidligere hevdet det fornuftige i at lovverket inneholder enkelte gråsoner der alternativet er detaljerte forskrifter for når det skal være lov, eller ikke lov, å behandle med døden til følge og i barmhjertighetens tjeneste. Men vi synes problemstillingen skal ha høy prioritet innen legestanden, og beklager derfor sterkt at Legeforeningen ikke har startet denne viktige debatten for å sikre en forsvarlig prosedyre når de står overfor sterkt lidende pasienter i sluttfasen.
  • Bærumsoverlegen foreskrev overdosene på telefon fra utlandet, uten å innhente såkalt second opinion fra en kollega. Dessuten oppnevnte Helsetilsynet overlegens gode venn og kollega som sakkyndig før de frifant ham for å ha begått aktiv dødshjelp. Dette kan neppe være forsvarlig og neppe i tråd med lovverket, slik retten har tolket paragrafene i Sandsdalen-saken.
  • Uavhengig av om Høyesterett avklarer lovforståelsen eller Stortinget skulle vedta en ny lov om dødshjelp, må det ikke være den minste tvil om at uhelbredelig syke ikke risikerer å bli avlivet med medisiner på norske sykehus. Tilhengerne av dødshjelp setter på sin side svært strenge vilkår før en slik handling kan vurderes. Både overlegen i Bærum og Helsetilsynet må granskes.