Ubåt-Boris på dypt vann

MOSKVA (Dagbladet): - Stopp, stopp! Jeg vil svare på spørsmål fra journalistene, buldret Jeltsin etter samtalene med kong Harald. Og proklamerte at man ikke trenger atomubåter i Barentshavet lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Boris Jeltsin slutter ikke å overraske verken sine nærmeste medarbeidere eller verdenspressen. Da overivrige sikkerhetsfolk forsøkte å skysse pressen ut av Kreml, slo bamsen til for fullt.

- Stopp, stopp! Vi har ikke noe å skjule for journalistene. Kongen og jeg kan godt svare på noen spørsmål, buldret Boris Jeltsin og tok et godt tak i armen på kongen.

Og dermed brakte det løs. På spørsmål om atomsikkerhet og samarbeidet i Barents-området kom det overraskende fra Jeltsin:

- Vi trenger ikke atomubåtene lenger. Vi vil være med på å skape et Barentshav fritt for atomubåter. Vi garanterer for sikkerheten i nordområdet - så ingen har noe å frykte, tordnet Jeltsin og slo i bordet.
Samtidig hoppet både utenriksminister Jevgenij Primakov og flere militære sjefer av forskrekkelse over presidentens bombastiske uttalelser.

Norsk ansvar

Presidenten framholdt videre at det ikke var noen problemer med å sette i gang arbeidet med hogge opp gamle atomubåter eller å rense opp atomforurensingene i nordområdet.

- Dersom Norge gir oss kreditter, kan vi sette i gang med det samme, sa Jeltsin.
Kongen kom noe i skyggen av Jeltsin under det improviserte pressemøtet. Gang på gang forsøkte sikkerhetsfolkene å skyve pressen ut, men Jeltsin holdt igjen.

Presidenten møtte kongen og utenriksminister Knut Vollebæk til politiske samtaler i presidentens Ovale rom i Kreml. Rommet er presidentens offisielle arbeidsværelse og prydes av statuer av fire av Russlands tidligere herskere, tsarina Katarina den store, tsarene Peter den store, Aleksander I og Nikolai I.

Før den spontane pressekonferansen var over, fikk presidenten spørsmål om hvordan det var å danse med dronning Sonja under mandagens bankett.

- Dronningen var en drøm å danse med. Hun er lettere på foten enn min kone. Jeg misunner kongen, svarte Boris Jeltsin.

IMPROVISERTE: Kongen kom noe i skyggen av Jeltsin under det improvisert pressemøtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer