Ubåt forsvant sporløst. Nå deltar norsk forskningsskip i søket

Ubåten ARA San Juan forsvant sporløst 15. november i fjor med et mannskap på 44 om bord. Nå skal et norsk skip være på vei for å hjelpe til med letingen.

UFORKLARLIG: Ubåten ARA San Juan forsvant uforklarlig 15. november i fjor. Nå deltar et norsk forskningsskip i søket utenfor kyrsten av Argentina. Foto: Argentina Navy / AP / NTB scanpix
UFORKLARLIG: Ubåten ARA San Juan forsvant uforklarlig 15. november i fjor. Nå deltar et norsk forskningsskip i søket utenfor kyrsten av Argentina. Foto: Argentina Navy / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge VG melder den argentinske avisen Clarin at det norske skipet Seabed Constructor er leid inn av det amerikanske selskapet Ocean Infinity, som bistår den argentinske hæren i letearbeidet.

Ubåten ARA San Juan meldte november i fjor fra om tekniske problemer, og kom aldri tilbake til marinebasen den dro fra. Tross omfattende leteaksjoner siden da, er ubåten ennå ikke funnet. Mens håpet om å finne overlevende er ute for lengst, har Argentina utlovet en dusør på 5 millioner dollar for opplysninger som kan lede til at ubåten blir funnet.

Seabed Constructor er et supplyskip med hjemhavn i Bergen. Ifølge avisen Clarin har skipet med seg fem ubåter til leteområdet ute i havet, om lag 200 nautiske mil øst for kystbyen Comodoro Rivadavia sør i Argentina. Seabed Constructor ble for øvrig også leid inn av Ocean infinity for å lete etter Malaysia Airlines MH370 i 2014, passasjerflyet som forsvant over havet på vei til Beijing med 239 personer om bord. Flyet ble ikke funnet.

Eksperter har tidligere uttalt at de tror ubåten imploderte og ble trykket sammen på rundt 400 meters dyp utenfor kysten av Argentina. En uvanlig lyd som ble registrert i området der ubåten antas å ha forsvunnet, tre timer etter at den sist ga lyd fra seg, ble først antatt å ha vært en eksplosjon. Office of Naval Intelligence tror det i stedet kan ha vært lyden av ubåten som imploderte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer