Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ubåt-Madsen» blir ikke tvangsinnlagt

Peter Madsen vil frivillig gjennomgå psykiatriske undersøkelser for å unngå å bli tvangsinnlagt.

SIKTET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Foto: Niels Hougaard / Ritzau / AP / NTB Scanpix
SIKTET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Foto: Niels Hougaard / Ritzau / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske oppfinneren Peter Madsen, som er siktet for å ha drept og lemlestet journalisten Kim Wall om bord i sin ubåt, har frivillig gått med på å gjennomgå psykiatriske undersøkelser.

- Vi fikk fredag endret rettsboka (protokoll over forhandlingene i rettsmøter, red.anm.) slik at en psykiatrisk undersøkelse nå kan skje ambulant, i stedet for under tvangsinnleggelse, sier spesialanklager Jakob Buch-Jepsen til dansk TV 2.

Ifølge nettstedet vil det i realiteten bety at Madsen frivillig har valgt å bli undersøkt av rettspsykiater, for å unngå å bli undersøkt under tvang.

- Han skal altså ikke tvangsinnlegges på rettspsykiatrisk avdeling. Han skal sitte i fengsel, og så vil han bli kjørt fram og tilbake til rettspsykiatrisk klinikk, hvor han vil bli undersøkt, sier Buch-Jepsen.

Under et fengslingsmøte i København, for snart to uker siden, ble det besluttet at 46-åringen skulle varetektsfengsles for fire nye uker, samt tvangsinnlegges for psykiatriske undersøkelser.

Ingen rimelig forklaring

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

Retten mener Madsen ikke ga en rimelig forklaring på hvorfor liket av den svenske journalisten Kim Wall (30) havnet i vannet etter å ha dødd på ubåten. Retten mener «Ubåt-Madsen» i tillegg har handlet på en måte som forhindrer oppklaring av saken, og at det fortsatt er grunnlag for mistanke om drap.

Det var første gang verden fikk høre den siktedes egen forklaring av mysteriet om bord på ubåten «Nautilus» mellom 10.-11. august i sommer. Den svenske journalisten Kim Wall forsvant under en reportasjetur sammen med Madsen om bord, og ble meldt savnet natt til fredag 11. august.

Seinere samme dag ble Madsen selv reddet fra sin synkende ubåt, mens journalisten ikke var å oppdrive. Madsen ble pågrepet og hevdet umiddelbart at han hadde satt Wall av på land. Under et døgn seinere forklarte han imidlertid at Kim Wall hadde dødd i en ulykke om bord og at han hadde begravd henne til sjøs.

Fant deler av liket

Elleve dager seinere, etter omfattende søk i store havområder, ble den svenske journalistens overkropp funnet i strandkanten på øya Amager utenfor København. Armer, bein og hodet er ennå ikke funnet.

Madsen sa under fengslingsmøtet at de to hadde utført et dykk i ubåten. De kom opp til overflaten og skulle deretter opp på kommandobrua. For å komme dit, måtte de gå ut gjennom en luke.

Madsen har forklart at han selv gikk gjennom luka først, og sto på toppen der han holdt opp luka. Han hevder selv at han gled da Wall var på vei opp, noe som skal ha resultert i at Wall fikk luka i hodet. Han har forklart at Wall deiset ned på ubåtdekket, der hun ble liggende i kramper, før hun døde 20 sekunder seinere.

- Jeg er i en tilstand hvor jeg har besluttet at jeg ikke kan fortsette det livet jeg lever. En passende ende på Peter Madsen, det er Nautilus. Men jeg synes ikke det er en passende ende for Kim, sa Madsen under sin forklaring.

Han forklarte at han brukte lang tid på å tenke seg om, før han bestemte seg for å lempe henne over bord.

Nekter for å ha partert liket

Madsen hevder selv hardnakket at Wall døde da 70 kilo tung ståldør datt i hodet hennes. Selv sier han at han fikk panikk og kastet liket over bord. Politiet har på sin side konkludert med at hun ble partert først, noe Madsen nekter for.

- Det helt sentrale er at han nekter å ha partert liket av Kim Wall. Det virker helt ulogisk og gir overhodet ingen mening, sa etterforsker Jan Jarlbæk til BT i forbindelse med fengslingsmøtet.

Under det samme fengslingsmøtet sa Buch-Jepsen at Madsen må gjennomgå en psykiatriske undersøkelser for å fastslå om han kan ha vært «sinnssyk i gjerningsøyeblikket», og om han utgjør en varig fare for samfunnet og dermed må idømmes en forvaringsdom.

- Nå avventer vi at den psykiatriske undersøkelsen blir iverksatt. Min klient har kommet fram til at han frivillig vil la seg undersøkelse, som gjør at den nå kan gjennomføres ambulerende (uten at han blir tvangsinnlagt, red.anm.), sier Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, i en sms til dansk TV 2.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!