Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ubåt-Madsen gir meg masse mentalt, han er god

Lokomotivfører Sofie (47) er en av fire kvinner som besøker den draps- og parteringsdømte fangen i fengselet.

DANMARK: Peter Madsen er dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Det stopper ikke «Sofie» fra å besøke ham. Her forteller hun hvorfor: Video: Berlingske Tidene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sofie» (48) ble fascinert av Peter Madsen (47) og hans ubåt- og rakettplaner da de som unge studenter ble kjent med hverandre på Danmarks Tekniske Universitet på begynnelsen av 1990-tallet.

Sofie utdannet seg til sivilingeniør, er i dag lokomotivfører og gift med sin mann på 15. året.

Ubåt-Madsen hadde hun ikke hatt kontakt med på over 20 år da fjorårets mest omtalte ubåt «UC3 Nautilus» forsvant i Øresund.

- Jeg trodde han hadde druknet. Det var jo fryktelig, sier Sofie til danske B.T., som også har intervjuet henne om forholdet til livstidsfangen Peter Madsen.

RETTSSAK: Peter Madsen ble dømt til livstid i fengsel for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Drapet på Kim Wall

Den svenske journalisten Kim Wall ble drept 10. august i fjor om bord i Madsens selvbygde ubåt Nautilus. Etter at Wall var død, parterte Madsen liket.

Dagen etter ble ubåten funnet i Køge Bugt sør for København, men den sank en halvtime seinere. Madsen ble berget og hevdet at han hadde satt Wall i land flere timer tidligere. Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble Walls torso funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

25. april ble Madsen dømt til livstid i fengsel av København byrett for drapet. Han ble også dømt for seksuell mishandling og likskjending.

Madsen anket dommen på stedet, men ankesaken endte med at livstidsdommen fra den første rettssaken ble opprettholdt.

UBÅTEN: Peter Madsen bygget ubåten UC3 Nautilus. Journalist Kim Wall skulle være med på en tur i ubåten for å lage reportasje. Madsen ble i april dømt til livstid for å ha drept henne. Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Foto via AP / NTB scanpix
UBÅTEN: Peter Madsen bygget ubåten UC3 Nautilus. Journalist Kim Wall skulle være med på en tur i ubåten for å lage reportasje. Madsen ble i april dømt til livstid for å ha drept henne. Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Foto via AP / NTB scanpix Vis mer

En av fire kvinner

Sofie (et oppdiktet navn av hensyn til jobb og familie, B.T. kjenner identiteten) fulgte rettssakene fra tilhørerbenk, og fikk med seg alle de bisarre detaljene som bidro til at gamlevennen ble dømt for sexmishandling, drap og partering av den svenske journalisten Kim Wall.

- Jeg lukket ikke øynene, jeg satt i retten og hørt det hele. Jeg har hørt at han er psykopat og narsissist, sier hun og forteller at Madsen kan være godt selskap.

Nå er hun en av fire kvinner som besøker Peter Madsen jevnlig i fengselet. For Sofies del med tillatelse fra ektemannen, så langt.

- Han har ikke blitt et monster. Jeg vil gjerne ha den gode siden av han, og han er godt selskap. Han gir meg masse mentalt. Det er stadig en god Peter. Psykopatdelen er en meget uheldig side som følger med, sier Sofie og forklarer mer i videoen om sin nyvunne fascinasjon for mannen, som hadde flere videoer av drepte kvinner på sin pc.

I retten kom detaljer om Peter Madsens voldsomme sexfantasier, ofte kombinert med vold.

Psykologens forklaring

Sofie understreker i intervjuet med B.T. at hun ikke er seksuelt tiltrukket av livstidsfangen.

Psykolog Sanne Neergaard har en teori om hvorfor kvinner vil besøke livstidsdømte fanger.

- De vil gjerne føle seg spesielle. Mennesker som har hatt vanskelig opplevelser opp gjennom livet, kan slutte med å merke og føle. Det skal noe drama til før de kan føle igjen. Plutselig blir de viktige og føler seg nødvendige for mannen. De glemmer kanskje virkeligheten og tenker at de er i stand til å hjelp han, forklarer psykologen til B.T.

Mistet jobben

Tidligere har avisa skrevet at Madsen har hatt besøk av fire forskjellige kvinner i Storstrøm Fængsel siden han ble dømt til livsvarig fengsel.

I august ble det kjent at Madsen hadde innledet et forhold til en fengselsbetjent i samme fengsel. Flørten ble imidlertid ikke kjent før oppfinneren ble flyttet til Herstedvæster Fængsel, som en følge av et overfall begått av en medfange.

Herstedvæster Fængsel er den danske kriminalomsorgens psykiatriske spesialinstitusjon for fengsel- og forvaringsdømte. Her sitter noen av Danmarks farligste og mest hardbarka kriminelle.

Etter at Madsen ble overført til Herstedvæster Fængsel, oppdaget ledelsen i fengselet omfattende brevveksling mellom Madsen og fengselsbetjenten. Dermed ble kvinnen oppsagt på dagen.

Under behandlingen av ankesaken i september satt tre kvinner på stolrekken bak Madsen. Det var usikkert hvem disse tre kvinnene var, men de ble omtalt som pårørende av danske medier. Fengselsbetjenten skal ha vært en av disse kvinnene.

Under en kort pause skal Madsen ha snudd seg rundt og smilt til de tre kvinnene.

Krever sexnekt

Tidligere i oktober ble det kjent at danske politikere vil undersøke muligheten for å begrense Madsens og andre livstidsdømte menns mulighet til å inngå relasjoner med personer utenfor murene.

- Vår kriminalomsorg skal ikke være et ekteskapskontor for psykopater, sa Peter Kofod Poulsen i Dansk Folkeparti (DF).

Partiet ønsker nå at justisminister Søren Pape Poulsen - som representerer Det Konservative Folkeparti (K) - skal undersøke om det kan innføres en lov som begrenser livstidsdømtes sexliv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!