BRÅSNUR: Ubåteier Peter Madsen er siktet for å ha drept den svenske journalisten Kim Wall, samt for likskjending. Han nekter straffskyld på begge punkter. Madsen, som har samarbeidet med politiet fra dag én, har nå bråsnudd etter at politiet gjorde nye funn. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Danmark / NTB Scanpix
BRÅSNUR: Ubåteier Peter Madsen er siktet for å ha drept den svenske journalisten Kim Wall, samt for likskjending. Han nekter straffskyld på begge punkter. Madsen, som har samarbeidet med politiet fra dag én, har nå bråsnudd etter at politiet gjorde nye funn. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Danmark / NTB ScanpixVis mer

Ubåt-Madsen har viklet seg inn i et nettverk av løgner. Nå nekter han å snakke

Peter Madsen bråsnur etter politiets nye funn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noe av det første den danske ubåt-eieren Peter Madsen (46) sa da han ble siktet for drapet på den svenske journalisten Kim Wall, var at han ville samarbeide med politiet. Onsdag forteller dansk politi at Madsen har meldt bråstopp i samarbeidet.

- Han har ingen planer om å prate med oss. Det har han gjort klart, sier Jens Møller Jensen ved København-politiet til den svenske avisa Sydsvenskan.

Nyheten kommer bare dager etter at det ble klart at Madsen har løyet til politiet i avhør. Helt siden torsoen av Wall ble funnet i strandkanten ved Amager i København, halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, har Madsen hevdet at hun mistet livet da hun fikk en luke på 70 kilo i hodet i en ulykke om bord i ubåten.

Oppsiktsvekkende funn

Madsen hevdet at hun døde momentant, og at han i panikk skal ha valgt å kaste kroppen hennes over bord. Han påsto at kroppen hennes var hel på dette tidspunktet, og hvem som hadde delt opp kroppen, hadde han ingen svar på.

Han har hele veien også sagt at han ønsker mest mulig åpenhet rundt saken, og ba om at fengslingsmøtene skulle gå for åpne dører. Der skulle han fortelle retten og mediene hva som faktisk skjedde i forkant av at ubåten Nautilus sank til havets bunn.

Lørdag kunne politiet imidlertid melde om et viktig gjennombrudd i saken, etter å ha funnet Kim Walls hode og ben. Det ble også funnet en pose med klær og en kniv i.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

Funnene fredag er direkte motstridende til forklaringen til den danske oppfinneren, som er siktet for å ha drept og lemlestet Kim Wall i sin hjemmelagde ubåt.

- Det er ikke tegn på frakturer på kraniet, og det er heller ikke tegn på stump vold, fortalte Møller Jensen under en pressekonferanse lørdag.

- Frivillig å la seg avhøre

Dermed ble det brått stille fra Madsen, som altså ikke lenger ønsker å forklare seg for politiet.

- Det er frivillig om man vil bli avhørt eller ikke. Men praktisk sett har det ikke så stor betydning. Vi har allerede fått en detaljert forklaring fra ham, sier Møller Jensen til Sydsvenskan.

Fortsatt gjenstår avhør av vitner og tekniske undersøkelser av funn politiet har gjort i Madsens verksted - blant annet en harddisk med filmer som angivelig viser kvinner som blir torturert og drept.

- Vi etterforsker saken videre, og på et tidspunkt vil det være naturlig å konfrontere den siktede med de tingene vi finner, sier Møller ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, sier til dansk TV 2 at hun ikke ønsker å kommentere de nye opplysningene i saken.

Testet DNA

Onsdag meldte Kripos at de hadde bedt dansk politi om å oversende Madsens DNA-profil, slik at de kan sjekke den opp mot uløste drapssaker i Norge. Like før klokka 14.30 meldte Kripos at de ikke fikk noen treff på dansken i norske registre.

Espen Erdal i Kripos´ Cold Case-gruppe sa til NRK tidligere onsdag at henvendelsen var rutinemessig og at de ikke hadde noe informasjon som tydet på at Madsen kunne være involvert i uoppklarte saker i Norge.

To dager tidligere kom også meldingene om at DNA fra den drapssiktede dansken skal testes mot uløste drap i Sverige, ifølge TV4 Nyheterna.

Madsen skal blant annet ha oppholdt seg i Skåne, og DNA-testene skal utføres ved hjelp av en automatisk prosess i løpet av november, skriver NTB.

- I løpet av november kommer vi til å sjekke alle drap vi ikke har fått treff på, mot danske registre, selv Peter Madsens. Det skjer automatisk, opplyste Mattias Sigfridsson ved politiet i Skåne til TV4.