Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ubåt-Madsen» vil kreve seg løslatt i dag: - Han er klar til å fortelle alt

Drapssiktede Peter Madsen (46) stiller i møte om fengslingsforlengelse i København i dag.

DØD: Dette er et av de siste bildene av den svenske journalisten Kim Wall (30), tatt på kvelden torsdag 10. august i tårnet på ubåten «Nautilus». Hun smiler, mens den drapssiktede oppfinneren Peter Madsen står ved hennes side. Deler av Walls kropp er ennå ikke blitt funnet. Foto: Ritzau
DØD: Dette er et av de siste bildene av den svenske journalisten Kim Wall (30), tatt på kvelden torsdag 10. august i tårnet på ubåten «Nautilus». Hun smiler, mens den drapssiktede oppfinneren Peter Madsen står ved hennes side. Deler av Walls kropp er ennå ikke blitt funnet. Foto: Ritzau Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oppfinner Peter Madsen er siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter på den svenske journalisten Kim Wall (30) Han er også siktet for likskjending.

Madsen nekter straffskyld i drapssaken, som har preget det skandinaviske nyhetsbildet i lang tid. Når han i dag framstilles for fengslingsforlengelse i København byrett klokka 14.00 i dag, vil han kreve å bli løslatt.

- Jeg kan si såpass at det ikke er snakk om at min klient frivillig vil la seg fengsle lenger. Han ønsker å forklare seg i retten, sier forsvarer Betina Hald Engmark til danske TV 2.

Utvidet siktelse

Wall forsvant under en reportasjetur om bord på Madsens hjemmelagde ubåt «Nautilus» natt til 11. august. Ubåteieren selv ble reddet opp da ubåten sank, mens den svenske journalisten ikke var å finne. Madsen hevdet han hadde satt henne av på land.

Allerede dagen etter ble han framstilt for varetektsfengsling i København byrett. I dag utløper imidlertid ubåt-eierens fengsling, og han vil igjen bli framstilt for fengsling med et hav av nye funn og opplysninger i saken.

Madsen vil bli framstilt klokka 14. i dag. Politiet har siden sist funnet Kim Walls overkropp i strandkanten på øya Amager i København. Hodet, armer og bein er fortsatt ikke funnet. Madsen ble avhørt dagen etter funnet, men det er ikke kommet fram hva han sa til etterforskerne.

Saken fortsetter under sakslenka!

Det er det ikke sikkert vi får vite i dag heller.

- Klar til å fortelle alt

Politiadvokat Jakob Buch-Jepsen vil ha Madsen fengslet på bakgrunn av en begrunnet mistanke om forsettlig drap, og ikke uaktsomt drap, som han er fengslet for nå.

Aktor vil igjen be om lukkede dører i fengslingsmøtet av hensyn til etterforskningen. Det vil ikke Madsens selv, opplyser hans forsvarer, advokat Betina Hald Engmark.

Saken fortsetter under videoen!

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Madsen er klar til å fortelle alt, skriver danske BT i dag.

Madsen har forklart at Wall døde om bord i ubåten som følge av en ulykke, og han har erkjent å ha lempet henne i sjøen i Køge Bugt. Den delen av forklaringen kom fra påtalemyndigheten selv, og er det eneste vi har hørt av hva han har sagt i avhør. Det tok imidlertid over en uke fra Madsen forklarte dette til det ble kjent for offentligheten, og det tok nesten uke fra hun ble meldt savnet til politiet sa at de lette etter en død person.

Gitt lang forklaring

Hvorfor han gjorde dette eller hva som skjedde i forkant, har ikke offentligheten fått høre noen ting om.

- Det kan være at noe av det sløret som har blitt lagt over saken blir løftet på. Det er bare en kort setning eller to små setninger som er blitt offentliggjort fra hans meget lange forklaring, sier forsvarer Hald Engmark til TV 2.

- Gode sjanser for åpne dører

I Danmark, slik som i Norge, er prinsippet at fengslingsmøter skal være åpne for offentligheten. Den danske forsvarsadvokaten Bjørn Elmquist vurderer sjansene som gode for at det blir åpne dører under dagens fengslingsmøte.

- Hvis jeg var dommer i denne saken, skulle jeg hatt tunge grunner for å lukke dørene. Ganske lenge var det misforståelser om at Kim Wall hadde blitt satt i land, selv om siktede hadde forklart noe annet i retten. Hvis begge parter var enige om at hun var død, er det jo merkelig om at offentligheten skulle få vite noe annet, forklarer forsvarsadvokaten til BT.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!