<strong>VITNER:</strong> Flere personer observerte oppfinner Peter Madsen og journalist Kim Wall da de dro ut i Øresund med ubåten hans. En vennegjeng reddet Madsen dagen etterpå, da ubåten sank på få sekunder. Foto: Ritzau/NTB Scanpix
VITNER: Flere personer observerte oppfinner Peter Madsen og journalist Kim Wall da de dro ut i Øresund med ubåten hans. En vennegjeng reddet Madsen dagen etterpå, da ubåten sank på få sekunder. Foto: Ritzau/NTB Scanpix Vis mer

Ubåt-mysteriet:

Ubåt-Madsens første beskjed til sine redningsmenn: - Jeg skal ned for å fikse noe som kan være litt farlig

Ubåteier Peter Madsen skulle ned å «fikse noe som kunne være litt farlig». Minutter etterpå sank ubåten og han havnet i sjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er fortsatt ingen spor etter journalisten Kim Wall (30), som var med oppfinner Peter Madsen ut i ubåten hans torsdag 10. august. Politiet i København sa tidligere denne uka at de leter etter en død person.

Politiet i København har blitt kontaktet av om lag 300 personer i saken. Flere av tipsene består av bilder og videoklipp av ubåten idet den kjørte ut i Øresund torsdag kveld.

En vennegjeng på fire var ute på fisketur i Køge Bugt da ubåten «Nautilus» ble observert. De varslet politiet og kjørte i retning ubåten.

Helsingør Dagblad har snakket med tre av de fire personene som møtte på ubåten ute på fjorden fredag 11. august.

- Fikse noe farlig

Da de var rundt fire meter unna ubåten, skal Peter Madsen ha kommet opp fra ubåtens tårn. Vennegjengen ropte til ham og spurte om han det gikk bra med ham.

- Ja, men kan dere være så snille å ligge i ro, for jeg skal ned for å fikse noe som kan være litt farlig, skal oppfinneren ha svart.

Madsen forsvant så ned i ubåten, og bare minutter etterpå kom han opp igjen og signaliserte at vennegjengen på fisketur kunne komme nærmere.

Sekunder seinere sank ubåten, og Madsen havnet i sjøen. Vennegjengen reddet ham om bord i båten deres.

Hevder han satte av Wall

Ifølge HD sa Madsen til vennegjengen på vei inn til land denne dagen, at han hadde sluppet av journalist Kim Wall torsdagen i 22.30-tida på Refshaleøen i København.

Det skal han også ha fortalt politiet like etter hendelsen. Etterpå ble det kjent at Madsen endret forklaringen sin. Hva det innebar, er ikke kjent.

Politiet har sagt at båten ble senket med vilje. Madsen, som er siktet for drap på journalisten, nekter straffskyld. Han er varetektsfengslet i 24 dager.

Endret ordlyden

Tidligere denne uka ble det kjent at Københavns byrett hadde endret ordlyden i kjennelsen om varetektsfengsling av ubåteieren.

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

I kjennelsen er «uaktsomt drap» rettet til «uaktsomt drap under særdeles skjerpede omstendigheter».

Denne bestemmelsen brukes blant annet i forbindelse med fyllekjøring og råkjøring, og blir han kjent skyldig, kan det gi fengsel i opptil åtte år.

Ifølge nyhetsbyrået TT jobber politiet i Sverige, som bistår politiet i København, nå med søk langs sørkysten i Skåne. Analyser viser at strømmene har gått den vei etter hendelsen.

Lørdag ettermiddag lette politiet med båt og helikopter, og søket blir tatt opp igjen søndag morgen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer