Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubåt-Madsens venn: - Han ville begå den perfekte forbrytelse

Står fram på dansk TV.

TILTALT: Peter Madsen (47) er tiltalt for overlagt drap på journalist Kim Wall. Her fra like etter at ubåten «Nautilus» sank 11. august i fjor. Foto: Bax Lindhardt / Reuters / NTB Scanpix
TILTALT: Peter Madsen (47) er tiltalt for overlagt drap på journalist Kim Wall. Her fra like etter at ubåten «Nautilus» sank 11. august i fjor. Foto: Bax Lindhardt / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dansk TV 2s krimmagasin «Station 2» i kveld forteller en venn og samarbeidspartner av drapssiktede Peter Madsen (47) at oppfinneren fantaserte om å begå «den perfekte forbrytelse».

- På et tidspunkt nevner han for meg at han hadde drømt om å begå den perfekte forbrytelse, og at han godt kunne tenke seg å bli jaget av utrykningskjøretøy og helikoptre, sier orlogskaptein Steen Lorck i programmet.

Fartøyssjef

Lorck har fartstid fra den danske marinens ubåter. Han møtte Madsen for knapt ti år siden, og fikk etter hvert tittelen fartøyssjef på oppfinnerens ubåt «Nautilus». Han forteller at han forsøkte å overhøre uttalelsen om forbrytelsen.

- Jeg visste ikke hvordan jeg skulle reagere på en slik uttalelse. Jeg trodde han tenkte på å rane en bank eller en smykkeforretning. Jeg kunne rett og slett ikke få meg til å tro at det var noe han mente på alvor, sier sjøoffiseren.

Madsen er tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30), som 10. august la fra kai sammen med ham som passasjer på «Nautilus». Ubåten sank dagen etter, og Wall var savnet.

Etter funn av blodspor i vraket, samt funn av likdeler i farvannet rundt København, ble Madsen siktet og fengslet - først for uaktsomt, deretter forsettlig drap. Tiltalen går altså lenger; politiet mener oppfinneren på forhånd planla drapet på Wall.

- Omtalte meg som «kaptein»

Lorck forteller at han under første møte med Madsen fikk en to timer lang omvisning i den hjemmelagde ubåten.

- Det sto klart for meg at han var tekniker og manglet en som meg, som operativt og navigasjonsmessig kunne seile en ubåt, sier han.

Sjøoffiseren sier at Madsen alltid oppførte seg korrekt overfor ham.

- Han omtalte meg alltid pent som kaptein. Litt spøkefullt, selvsagt.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte en video på hennes minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer Vis mer Vis mer

Avlyste tur

I TV-intervjuet forteller Lorck at han og Madsen opprinnelig skulle seile med «Nautilus» 11. august, dagen etter turen med Wall.

- Vi skulle ha seilt til Bornholm med avgang klokka 14. Jeg hadde selv laget seileplanen, det skulle ta 24 timer. Marsjfart 5 knop.

Men planene ble endret. Like før Madsen la fra kai med Wall om bord, sendte han Lorck en SMS.

- Han skriver til meg at turen til Bornholm er avlyst, sier sjøoffiseren - som ikkke fikk noen begrunnelse for avlysningen.

Nekter skyld

Madsen har tilstått at han parterte liket av Wall, men nekter for å ha drept henne; han hevder hun døde i en ulykke om bord.

Påtalemakten mener på sin side at Madsen bandt og mishandlet Kim Wall om bord før han til slutt tok livet av henne, og at han hadde tatt med sag, kniv, strips og rør som han skulle bruke mot journalisten. Dette understøttes av et vitne som så 47-åringen gå ned til ubåten med ei sag.

Rettssaken mot Peter Madsen starter 8. mars. Aktoratet har varslet påstand om livsvarig fengsel.

UBÅT-MYSTERIET: Madsen nekter skyld. Innslag fra september i fjor. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!