Ubåt med uflaks

BERGEN (Dagbladet): Ubåten KNM «Utvær» gikk på grunn på 120 meters dyp i Korsfjorden utenfor Bergen i går. Med på turen var venner og koner av det faste mannskapet, men ingen av de 25 om bord ble skadd under den dramatiske hendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde ved 13-tida i går da båten var på vei nedover i dypet. Den holdt da en fart på drøye fem knop og var i ferd med å svinge. Mannskapet om bord fikk et lite forvarsel, men ikke tidlig nok til å klare å unngå sammenstøtet.

Sprang lekk

Under grunnstøtingen sprang hovedballasttanken lekk på styrbord side foran. I tillegg ble båten påført skader på roret. Den gikk for egen maskin inn til marinebasen på Haakonsvern, der dykkere gikk ned for å foreta en inspeksjon av skadene.

Sjef for UVB skvadron nr. 1, Truls Grasmo, sier til Dagbladet at båten var ute på en dagstur med koner og venner av det faste mannskapet. I Korsfjorden er det opp til 600 meter dypt, men enkelte steder går bakken bratt oppover som på en fjellside. Det var på et slikt sted at ulykken skjedde.

Solid bygd

- Jeg vil ikke si at situasjonen som oppsto var farlig for de som var om bord. Disse båtene er solid bygd, og det var ballasttankene foran på baugen som ble truffet, sier Grasmo.

I går ettermiddag ble alle om bord samlet for å snakke igjennom hendelsen. De ble tilbudt krisehjelp, men ingen skal ha uttrykt behov for det.

Skipssjefen på KNM «Utvær» skal nå skrive en rapport om det som skjedde, og på bakgrunn av den skal kommandøren for sjøstridskreftene i Sør-Norge ta stilling til om han skal sette ned en undersøkelseskommisjon for å få bragt på det rene nøyaktig hva som forårsaket ulykken.

Kostbart

- I en såvidt alvorlig ulykke vil en undersøkelseskommisjon ventelig komme i arbeid rett over helga, sier Truls Grasmo.

I neste uke vil båten bli trukket opp i en tørrdokk for å få gransket alle skadene. Det utelukkes ikke at også torpedorørene er ødelagt. I så fall vil utflukten, som skulle være en hyggelig familietur i nydelig sommervær, bli en kostbar affære for Marinen.

KNM «Utvær» er den tredje båten i Ula-klassen og ble levert i 1990.