Ubåt på ville veier

Den amerikanske marinen leter nå etter den savnete ubåten i farvannene rundt marinebasen Marvika ved Kristiansand. Da Dagbladet i går nærmet seg amerikanerne, ble skipets doble maskingevær bemannet i skuddklar posisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Letingen etter den forsvunne undervannsfarkosten blir nå konsentrert om Byfjorden i Kristiansand.

HSV "Swift" undersøker spesielt nøye et begrenset område mellom Odderøya og Dvergsøya. Stedet ligger midt i innseilingen til den nedlagte marinebasen Marvika, der HSV "Swift" la til kai da den kom til Kristiansand 19. april.

Samme område ble også nitid undersøkt i helgen, uten resultat.

Den ubemannede ubåten ble forhåndsprogrammert til å følge en spesiell kurs da den ble sluppet i sjøen torsdag formiddag. Mye tyder på at amerikanerne nå finkjemmer havnbunnen langs kursen, i tilfelle farkosten rett og slett har sunket.

- Det blir nok veldig vanskelig å finne den, sa kommandørkaptein Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter til Dagbladet.no. i dag tidlig.

Man vet ikke om den har gått til bunns, eller om den befinner seg i sjiktet mellom bunnen og overflaten, la han til.

Først i går fikk norske militære myndigheter vite hva amerikanerne leter etter ubåten i norsk farvann.

- Den amerikanske marinen har nok en annen måte å jobbe på i forhold til offentlighet enn det norske forsvaret, sier Knustad til Dagbladet.no.

Stort leteområde

Den forsvunne undervannsfarkosten kan ligge i et stort område, avhengig av strømforholdene.

Ombord i katamaranskipet HSV (High Speed Loggistic Support Vessel) «Swift» er også de spesialtrente delfinene «Ik» og «Chopper». De er opplært til å finne mineliknende gjenstander i relativt begrensede områder.

Kommandørkaptein Thom Knustad sier at delfinene ikke på noe tidspunkt har vært brukt i letingen etter den savnede ubåten.

Kom ikke til Oslo

Den forsvunne ubåten var årsaken til at de amerikanske mine-delfinene og «Swift» ikke kom på flåtebesøk til Oslo sist helg:

Amerikanerne har mistet sin nyutviklede og prestisjefulle undervannsfarkost i havet utenfor Kristiansand.

Siden forrige torsdag formiddag har det i største hemmelighet pågått en storstilt leteaksjon etter den tre og en halv meter lange og to tonn tunge farkosten som bærer navnet «Battlespace Preparation Autonomous Underwater Vehicle» (BPAUV).

Den orange ubåten er gull verd for amerikanerne. Det ligger både prestisje, store utviklingskostander - og ikke minst forsvarshemmeligheter i den forsvunne farkosten.

Du kan risikere å finne farkosten i fjæresteinene på Sørlandet. Da kan du trolig regne med en solid finnerlønn.

Tiet i fem døgn

Både helikoptre, kystvaktfartøy og flere avanserte mineleter-fartøy har vært med i jakten på den forsvunne undervannsfarkosten.

Først formiddag fikk norske militære myndigheter vite hva egentlig som skjer, etter flere anmodninger og purringer om en redegjørelse om hva amerikanerne driver med utenfor de norske fjæresteinene.

Den forsvunne farkosten fungerer slik at den programmeres til å kartlegge havbunnen på egenhånd for å finne miner. Nyvinningen ble presentert av US Navy med brask og bram i juni i fjor. Under øvelsen «Blue Game» i Skagerrak skulle amerikanerne teste utstyret under tøffe norske forhold.

Skarpladde våpen

Amerikanerne liker svært dårlig at offentligheten får kunnskap til at det svært kostbare prestisjeprosjektet har feilet.

Da Dagbladet i formiddag nærmet seg den 98 meter lange katamaranbåten «Swift» i Skagerrak sør for Oksøy fyr, ble skipets doble maskingevær kaliber 50 bemannet i skuddklar posisjon.

Amerikanerne mislikte oppmerksomheten så dårlig at de straks fyrte opp vannjetmotorene og forsvant østover, skjult av tett tåkedis.

Leteområdet i denne delen av Skagerrak er hele 600 meter dypt, og inkluderer et av dumpestedene der det etter krigen ble senket tyske krigsskip med kjemiske våpen.

Først i går ettermiddag hadde kommandørkaptein Thom Knustad ved fellesoperativt hovedkvarter for øvelsen «Blue Game» fått klarering fra amerikanerne til å bekrefte at de har mistet den kostbare farkosten.

STOR PRESTISJE: Slik ser den ut, farkosten som amarikanerne leter desperat etter i Skagerrak. Bildet av prototypen av en ny mineleter ble tatt av US Navy i fjor sommer.
STORSTILT AKSJON: Flere båter og helikoptre har siden forrige torsdag lett i Skagerrak etter den forsvunne undervannsfarkosten. Amerikanerne håper at den orange sylinderformede farkosten skal komme til overflaten.<
LETER: Dette bildet, tatt i fjor, viser testingen av prototypen.
SKUDDKLART: Amerikanerne tar ingen sjanser: Soldatene sto skuddklare langs rekka da Dagbladet i går formiddag nærmet seg katamaranen 'Swift' som er på desperat leting etter den forsvunne undervannsfarkosten, 10-15 sjømil sør for Oksøy.
LØPSK: Miniubåten er forsvunnet, og det pågår en desperat jakt for å finne den igjen.