Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Peter Madsen

- Ubåt-saken i Danmark kan bli rammet av stor­streik neste uke

Det kan bli storstreik i Danmark 4. april - og lockout 10. april. Det kan få konsekvenser for rettssaken mot Peter Madsen.

RETTSSAL 60: Rettssaken mot Peter Madsen føres i rettssal 60 i København byrett i Danmark. Neste uke kan Danmark rammes av en stor streik blant offentlige ansatte - og denne kan igjen påvirke den videre gangen i rettssaken mot Madsen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
RETTSSAL 60: Rettssaken mot Peter Madsen føres i rettssal 60 i København byrett i Danmark. Neste uke kan Danmark rammes av en stor streik blant offentlige ansatte - og denne kan igjen påvirke den videre gangen i rettssaken mot Madsen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den pågående rettssaken mot Peter Madsen (47) i København byrett kan bli berørt av en mulig storstreik i Danmark neste uke.

Fagorganisasjonene har varslet at de vil kunne ta ut 80 000 offentlige ansatte i stat, kommuner og regioner i streik fra 4. april, ifølge Fagbladet.

Staten har igjen reagert på dette streikevarselet med et lockout-varsel for 440 000 stats- og regionansatte fra 10. april.

Streik blant sentrale aktører

Og dersom det blir streik, vil rettssystemet bli påvirket av dette, opplyser pressesjef Torben Gross ved fagorganisasjonen Djøf, for blant andre danske jurister og jusstudenter.

- Djøf har tatt ut København byrett, der rettssaken mot Peter Madsen pågår, i en eventuell streik. Dersom det blir lockout fra 10. april, vil hele rettssystemet bli lukket, bortsett fra enkelte helt vitale funksjoner, som for eksempel dommervakten, sier Gross til Dagbladet.

Rettssaken mot Peter Madsen tar nå en pause i påska, og skal etter planen starte opp igjen tirsdag 3. april. Det er fem dager igjen av rettsforhandlingene i saken, og dom er ventet 25. april.

Kan utsettes

Men om det blir streik 4. april, er det ikke sikkert rettssaken vil kunne bli ført etter planen. For både aktor og andre fra påtalemyndigheten, samt personer som har administrative funksjoner i retten, kan bli påvirket av en streik, opplyser Gross.

Han understreker at man per nå ikke vet sikkert om dette vil skje, ettersom forhandlingene mellom partene nå pågår. Der jobbes det intenst med å finne løsninger.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

Dersom det blir vedtatt streik, kan også denne utsettes noe, forteller Gross.

- I praksis kan forliksmannen (den danske riksmeklingsmannen) utsette den to ganger. Først 14 dager, og deretter 14 nye dager, sier han.

Jens Bech Stausbøll, pressekontaktdommer ved Københavns byret, er kjent med problemstillingen, men vil ikke kommentere Gross' uttalelser.

- Det er rettsmøte i Madsen-saken tirsdag 3. april. Da finner man ut hva som vil skje videre, sier Stausbøll til Dagbladet.

Vitner

Drapstiltalte Peter Madsen har forklart seg for retten tre ganger siden den 8. mars - seinest i dag.

I alt er det innkalt 37 vitner, og blant dem har en rettsmedisiner lagt fram obduksjonsrapporten etter undersøkelser av drepte Kim Walls kropp.

De siste dagene har venner, kollegaer og tidligere bekjente av Madsen avgitt sine forklaringer. I tillegg har kvinner som hadde en form for relasjon til Madsen, og personer som så ham dagen etter at Kim Wall forsvant, inntatt vitneboksen i byretten.

Også pårørende har vitnet i retten - blant dem Kim Walls kjæreste, samt hennes foreldre.

Påtalemyndigheten mener Madsen begikk overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall 10./11. august i fjor.

I tillegg til at de mener Madsen hadde planlagt drapet i forkant, mener de også at han hadde seksuelle motiver ved handlingen. 47-åringen er tiltalt for det som heter «andre seksuelle overgrep enn samleie, som er meget farlige».

Madsen nekter straffsskyld for dette. Han har i retten sagt at Wall døde som følge av en gassulykke om bord i hans hjemmelagde ubåt «Nautilus», og at parteringen var en panikkhandling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!