VRAKRESTER:  Fra før er noen vrakrester fra EgyptAir-flyet funnet. Her er det som skal være restene av et flysete avbildet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VRAKRESTER: Fra før er noen vrakrester fra EgyptAir-flyet funnet. Her er det som skal være restene av et flysete avbildet. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Ubåt settes inn i søket etter det havarerte EgyptAir-flyet

Fortsetter søket etter det svarte boksene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egyptiske myndigheter har satt en miniubåt inn i søket etter EgyptAir-flyet som styrtet i Middelhavet. Håpet er å finne vraket og dermed også de svarte boksene.

- Ubåten har kapasitet til å gå ned til 3.000 meters dybde, sa Egypts president Abdel Fattah al-Sisi i en tv-sendt tale søndag.

Sisi sa videre at Egypt og Frankrike i fellesskap leder leteoperasjonen som søker etter det savnede flyet. Marinefartøy og kommersielle skip fra flere land deltar i søket etter flere vrakdeler og gjenstander som kan gi en pekepinn på hvor flyvraket ligger.

- Det er svært, svært viktig for oss å få brakt på det rene omstendighetene som førte til at flyet styrtet. Men det vil ta tid før vi kan fastslå den eksakte årsaken, sa Sisi i talen. Det var første gang den egyptiske presidenten kommenterte flystyrten

- Bør ikke spekulere om årsak President Sisi oppfordret samtidig medier og andre til å være varsomme med å spekulere på årsakene til flystyrten.

- Alle teorier er mulige. Det finnes ingen spesifikk teori som vi vil stille oss bak nå, sa Sisi. Den egyptiske samferdselsminister uttalte før helgen at terrorisme er en mer sannsynlig årsak enn mekanisk feil.

EgyptAir-flyets rute MS804 var på vei fra Paris til Kairo da det styrtet i Middelhavet natt til torsdag. Det var 66 mennesker om bord. Til nå er det funnet vrakdeler, levninger og personlige eiendeler på havbunnen om lag 290 kilometer nord før Alexandria. Men de såkalte svarte boksene, som egentlig er oransje og som inneholder flyets ferdskriver og taleregistrator og som kan gi viktige svar på hva som skjedde før og under styrten, er ennå ikke funnet.

Røyk og brann Lørdag offentliggjorde det egyptiske militæret de første bildene av vrakdeler og gjenstandene som er funnet, blant annet bagasjer og en redningsvest.

Det er på det rene at flere røykvarslere på flyet ble utløst i minuttene før flyet styrtet, noe som tyder på at det var brann om bord. Men hva som kan ha forårsaket en eventuell brann, er uklart.

Flere eksperter på fly og flysikkerhet sier imidlertid at noe må ha skjedd fort ettersom flygerne ikke sendte ut nødsignaler før flyet forsvant fra radarene.

(NTB)