UTREDNING KOSTER 77 MILL: Så langt har prisen for å utrede heving av ubåten U-876 som ligger utenfor Fedje beløpt seg til 67 millioner kroner. Nå bevilges ytterligere 10 millioner kroner. Foto: Kystverket / Geoconsult
UTREDNING KOSTER 77 MILL: Så langt har prisen for å utrede heving av ubåten U-876 som ligger utenfor Fedje beløpt seg til 67 millioner kroner. Nå bevilges ytterligere 10 millioner kroner. Foto: Kystverket / GeoconsultVis mer

Ubåt-utredning koster 77 millioner kroner

En heving er anslått å koste rundt en milliard kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Så langt har prisen for å utrede heving av ubåten U-876 som ligger utenfor Fedje beløpt seg til 67 millioner kroner. Nå bevilges ytterligere 10 millioner kroner.

Beløpet er regnet som et forsiktig anslag på hva de nye utredningene vil komme til å koste, skriver Bergens Tidende.

De nye utredningene møter motbør. Blant dem som mener at ubåten er tilstrekkelig utredet, er saksordfører for saken i Stortinget, Arne Sortevik (Frp).

- Operatøren, som har betydelig erfaring, sier at de var der de skulle være. Kystverket har sagt det samme. Det er dokumentasjon på at det både er mulig og ikke minst forsvarlig å fortsette, sier Sortevik til BT.

Allerede i 2008 uttalte daværende kystminister Helga Pedersen (Ap) at U-864 var det vraket som var best utredet i norsk historie.

Kvikksølvlekkasje

Det finnes anslagsvis 67 tonn kvikksølv om bord i den tyske ubåten U-876 som ble senket rett utenfor Fedje i Hordaland i februar 1945. Det er beregnet at tre-fire kilo kvikksølv hvert år lekker ut fra vraket.

Regjeringen gikk i fjor inn for å heve ubåten, etter først å ha gått inn for tildekking. Prosjektet er nå stanset i påvente av mer utredning, etter en knusende rapport som kom før jul.

En heving er anslått å koste rundt en milliard kroner.

Frykter sprekk

Fagansvarlig for miljøgifter i Bellona, Marius Dalen, mener det er lite sannsynlig at det vil komme mye ny informasjon for de nye ti millionene.

- Jeg tviler veldig på at vi vil få vite så mye mer om ubåten.

Han viser til at stortingsmeldingen sier at både heving og tildekking skal vurderes på nytt og frykter dermed at 10 millioner kroner ikke vil være tilstrekkelig.

- Skal man gjøre dette grundigere enn det som allerede er gjort, vil det medføre store kostnader å fysisk være til stede. Da ruller millionene raskt. Jeg skjønner ikke at det er samsvar mellom det regjeringen ber om og de pengene de bevilger, sier Dalen.

(NTB)