Ubåtalarm i Stockholms skjærgård

Det svenske forsvaret opplyser at troverdige kilder har varslet om aktivitet fra utenlandsk ubåt i Stockholms skjærgård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svenske forsvaret har igangsatt en stortilt sjøoperasjon utenfor Stockholm etter at det som betegnes som troverdige kilder har varslet om fremmed undersjøisk aktivitet, meldes det på det svenske forsvarets hjemmesider.

- Vi har fartøy, fly og heimevernssoldater i det aktuelle området som gjør undersøkelser knyttet til analysearbeidet som pågår. Området er dessuten sterkt trafikkert, og derfor er det viktig at vi går ut og informerer om hva vi gjør, sier kommandør Jonas Wikström, operasjonsleder hos forsvaret i Sverige.

På en pressekonferanse som begynte like etter klokken 18.15 i Stockholm kunne Wikstrøm oppgi at kilden er en person som de anser som meget troverdig. Kommandøren vil imidlertid ikke si noe om hva denne kilden bygger informasjonen på - altså om det er noe som er sett, hørt, avfotografert eller annet.

- Vi har avhørt denne personen og mener han er svært troverdig. Jeg kan ikke gå nærmere inn på hva slags informasjon vi har fått, men den har høy troverdighet, og derfor har vi igangsatt denne operasjonen, sier han.

Det er styrker fra blant andre Sveriges fjerde sjøstridsflottilje, Amfibieregimentet, Helikopterflottiljen, og Heimevernet som nå opererer i det svært trafikerte farvannet utenfor Stockholm.

JAKTER: Store styrker jakter nå med sensorer i den svenske skjærgården. Foto: Expressen
JAKTER: Store styrker jakter nå med sensorer i den svenske skjærgården. Foto: Expressen Vis mer

Wikstrøm sier det blant annet søkes med sensorer fra skip, helikopter og fra land.

- Av operative hensyn vil jeg ikke gå nærmere inn på hvor denne operasjonen nå pågår i skjærgården. Den har nettopp begynt, og den vil fortsette utover. Hvor lenge kan vi ikke si noe om.

Han vil heller ikke si hvor store ressurser som er utkommandert, men bekrefter at det er snakk om flere hundre mannskaper.

Det spekuleres allerede i om hendelsen har en sammenheng med den økte russiske flyaktiviteten nær Sveriges luftrom den siste tiden. Dette vil ikke den svenske kommandøren si noe om.

DEN GANG DA: Skip fra den svenske marinen holder vakt ved den russiske ubåten U-137 som gikk på grunn ved innløpet til Gåsefjärden utenfor Landskrona i 1981. Alle ubåtjaktene utenfor den svenske marinebasen i Karlskrona var blant de store skandinaviske kaldkrigsdramaene den gangen. 
Arkivfoto: Torbjörn Andersson / SCANPIX SVERIGE

Foto: Torbjörn Andersson Kod: 4
DEN GANG DA: Skip fra den svenske marinen holder vakt ved den russiske ubåten U-137 som gikk på grunn ved innløpet til Gåsefjärden utenfor Landskrona i 1981. Alle ubåtjaktene utenfor den svenske marinebasen i Karlskrona var blant de store skandinaviske kaldkrigsdramaene den gangen. Arkivfoto: Torbjörn Andersson / SCANPIX SVERIGE Foto: Torbjörn Andersson Kod: 4 Vis mer

Operasjonen som nå er igangsatt vekker også minner om de mange ubåtjaktene i svensk farvann under den kalde krigen. Noe Wikstrøm mener blir søkt å trekke linjene til.

- Det var den gangen. Nå er nå, sier han under pressekonferansen.

NATO-sjef Jens Stoltenberg ble informert om de dramatiske meldingene da han var i Norge på et arrangement for AUF i kveld.

- Jeg har fått meldinger om at det er aktivitet i farvannet utenfor Stockholm, men det er galt av meg å kommentere det nå, sier Stoltenberg til NRK.

TROVERDIG: Kommandør Jonas Wikstrøm ved det svenske forsvarshovedkvarteret sier at informasjonen de har fått er meget troverdig. Foto: Expressen
TROVERDIG: Kommandør Jonas Wikstrøm ved det svenske forsvarshovedkvarteret sier at informasjonen de har fått er meget troverdig. Foto: Expressen Vis mer